Soho în lumina lunii – Ben Aaronovitch – Editura Herg Benet (recenzie)

iunie 1, 2020

DESCRIERE:

A doua carte din seria Peter Grant.


Cântecul. Asta remarcă întâi de toate polițistul și ucenicul vrăjitor Peter Grant atunci când examinează trupul lui Cyrus Wilkins, cântăreț de jazz în timpul liber și contabil pentru restul vieții, care aparent a murit de acat de cord în timp ce cânta pe scena Club 666 din cartierul Soho al Londrei. Ritmul vechilor melodii de jazz se ridică din corpul său ‒ un semn clar că ceva la moartea bărbatului nu este natural, ci supranatural.

Trup și suflet. Asta este și ceea ce riscă Peter Grant pentru a investiga o serie de decese similare din zona Soho. Cu ajutorul ofițerului său superior, Inspector Șef Thomas Nightingale, ultimul vrăjitor din Anglia, și cu asistența frumoasei fane a lumii jazz-ului Simone Fitzwilliam, Peter descoperă o primejdie magică letală ‒ una care conduce la treptele propriei case și la o promisiune uitată a unui tânăr muzician: talentatul cântăreț de trompetă Richard „Lord“ Grant ‒ altfel cunoscut ca dragul tată al lui Peter.


“Regivorant, original și o lectură încântătoare.” — Charlaine Harris

“Seria Peter Grant e povestea a ce s-ar întâmpla dacă Harry Potter ar crește mare și s-ar alătura Poliției Londoneze. O carte cu detectivi de o imaginație debordantă și care te va binedispune cu siguranță.” — Diana Gabaldon

“Construită cu detaliu și imaginație… Aaronovitch este un scriitor care trebuie urmărit.” —Peter F. Hamilton

RECENZIE

Complotul în acest volum se învârte în jurul unei serii de crime ce afectează lumea jazz-ului. Povestea începe cu saxofonistul Cyrus Wilkinson care este găsit mort. Pe măsură ce Peter Grant avansează în cercetarea cazului devine din ce în ce mai clar că există și alte astfel de victime.

Simțul umorului negru, uscat și puternic satiric al lui Aaronovitch este în plin efect și în acest volum, cel puțin la fel ca în primul.

Mi-a plăcut foarte mult integrarea jazz-ului în poveste. Muzica, scena, legăturile sale cu trecutul și prezentul și legătura personală cu tatăl lui Grant au dat cu adevărat profunzime și intrigă romanului. Cadrul londonez mi-a atras atenția prima dată și continuă să fie un punct de reper în toată această perioadă.

Să nu vă așteptați ca acțiunea să vă atragă într-o cursă fără suflare. Mi s-a părut că, spre deosebire de primul volum, aici ritmul a fost mult mai static. Dar, până la urmă, scena de jazz underground creează un motiv fascinant și adecvat multicultural pentru a pune în mișcare această poveste – în plus, servește pentru a aduce din nou familia lui Peter în imagine și a fost minunat să îi întâlnesc.

Un alt punct culminant al acestei cărți a fost explorarea lumii magice și a entităților supranaturale. Această carte aprofundează mai mult modul în care sunt realizate lucrările magiei și am apreciat dialogurile dintre personaje. Cititorul descoperă fiecare detaliu nou, exact așa cum face Peter Grant.

Încă o dată, Aaronovitch pictează o imagine a Londrei în care cei mai mulți vizitatori se pot regăsi. Povestea lui țese mediul înconjurător cu fler și nostalgie. Din nou, autorul se excelează cu talentul său descriptiv și fiecare loc se conturează perfect în mintea cititorului.

Soho în lumina lunii nu este doar o continuare a romanului, ci cred că depășește primul volum din punct de vedere al umorului, are o poveste mai concentrată și se îmbină mult mai mult cu ficțiunea. Este cartea perfectă pentru a fi citită de către iubitorii de mister și nu numai.

Romanul poate fi achiziționat de la Editura Herg Benet.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *