Cum te ajuta o enciclopedie? Recomandare de carte: Enciclopedia Lumii pentru copii – Editura Corint

aprilie 3, 2020

CE ESTE O ENCICLOPEDIE?

O „Enciclopedie” este o lucrare de referință sau un compendiu care oferă rezumate ale cunoștințelor de la toate ramurile sau la o anumită disciplină”

Acest termen vine din greacă: εγκύκλιος παιδείαenkylios paideia („într-un cerc al cunoașterii”).

Enciclopediile conțin o mare cantitate de informații factuale pentru fiecare subiect pe care il abordează. Prin urmare, este un instrument comun pentru copii, elevi studenți, profesori, în general pentru toți oamenii care vor să își îmbunătățească cunoștințele.

Știați că: Oamenii de știință cred că, în urmă cu 3,5 miliarde de ani, inundații uriașe, cele mai mari din sistemul solar, au măturat planeta Marte. Ei cred că apa provenită din aceste inundații s-a adunat în lacuri sau oceane. Nimeni nu știe de unde a venit apa sau ce s-a întâmplat apoi cu ea.

(Enciclopedia Lumii pentru copii – Editura Corint)

Cu ce ne ajuta citirea unei enciclopedii?

Noi, oamenii, reținem cel mai ușor ceea ce este interesant pentru noi (mai ales dacă este umorist sau redat prin imagini) sau ne conectăm la ceva ce știm deja că este interesant și se pliază pe informațiile deja cunoscute și convingerile noastre.

Bineînțeles putem lua notițe, dar chiar și așa, dacă vom considera că informațiile nu sunt interesante/importante, nu ne vom conecta la ele și de cele mai multe le vom uita. Enciclopedia, ajută, în special, să transforme acele informații pe care noi le putem considera neesențiale, în chestiuni care ne stârnesc curiozitatea și interesul, deopotrivă.

Acest lucru se poate realiza prin sintetizarea informațiilor principale și redarea lor folosind un limbaj ușor de reținut. La toate acestea dacă adaugăm imagini, atunci misiunea este aproape îndeplinită.

Știați că: Cei care sunt creativi folosesc mai mult partea dreaptă a creierului iar cei care sunt buni la matematica folosesc mai des partea stângă a creierului.

(Enciclopedia Lumii pentru copii – Editura Corint)

Cum alegem enciclopedia potrivită?

În ultimii ani, atât cititorii cât și editurile au constatat importanța reală a lecturii unei enciclopedii, așa că s-a născut o gama variată de unde putem alege. Acest lucru este benefic dar, totodată, se ivește întrebarea cum facem să alegem cea mai potrivită enciclopedie?

Răspunsul este pe cât de simplu, pe atât de complicat:

  1. Informațiile cuprinse între pagini trebuie să fie adaptate vârstei cititorului.
  2. Limbajul folosit trebuie să fie ușor de reținut iar termenii tehnici să fie utilizați la minimum.
  3. Cu cât găsim mai multe imagini între paginile acesteia, cu atât informația va ajunge mai ușor la noi, așa că și acesta poate fi un criteriu definitoriu.
  4. Explicațiile să fie redate cât mai succint dar cât mai cuprinzător totodată, deoarece prin enciclopedii sunt trimise către noi nucleul informației.

RECOMANDARE DE CARTE – ENCICLOPEDIE – Enciclopedia Lumii pentru copii – Editura Corint

Tot timpul, începând cu primele cuvinte și până târziu după adolescență, setea copiilor de cunoaștere este deseori de nestăvilit. Numai că uneori, tentațiile lumii moderne, modurile ingenioase în care timpul contemporan poate fi pierdut, reacționează ca o frână și interesul lor, uneori, scade brusc.

Noi, părinții, suntem obligați să le întreținem această sete de cunoaștere dar într-un mod interactiv. Aici este momentul când apelăm la enciclopedie. Modul de sintetizare a informațiilor cât și plăcerea studierii imaginilor ne poate face sarcina mult mai ușoară.

Eu am descoperit si recomand Enciclopedia Lumii pentru copii, aparută la Editura Corint.

M-a încântat faptul că prezentarea informațiilor este făcută pentru limbajul tuturor. Astfel că acestea poate fi înțelese, cu ajutorul părinților, până și de copii care nu știu încă să citească. În ceea ce privește vârsta de 8 ani + consider că parcurgerea acestei cărți este ca o excursie în cele mai fascinante ținuturi și cele mai interesante taine ale lumii.

Aflăm, prin intermediul paginilor, informații esențiale despre Era Dinozaurilor, Atmosfera Pamantului, Planete, Animale, Corpul Uman, Revolutia Informatica, Religiile Lumii, Magia Filmului si a Muzicii etc.

Această enciclopedie nu te lasă să te plictisești deoarece deși cantitatea de cunoștințe ce se dorește a fi transmisă este extrasă din diferite domenii, nu seamănă deloc cu greutatea lecturării unei cărți științifice, ba dimpotrivă.

Mai mult, deși în titlu este menționată sintagma „pentru copii”, aceasta poate fi citită de oamenii de toate vârstele pentru că între paginile ei sigur veți găsi curiozități asupra cărora vă veți îndrepta atenția pentru prima data!

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *