Nume de cod: TURA. Dosarele Checquy, vol 1 – Daniel O’Malley (recenzie) Leda Edge

februarie 9, 2020

DESCRIERE

„Trupul pe care-l porți a fost cândva al meu.”

Așa începe scrisoarea pe care Myfanwy Thomas o ține în mână atunci când se trezește într-un parc londonez înconjurată de cadavre care poartă mănuși din latex. Fără să aibă habar cine e, Myfanwy trebuie să urmeze instrucțiunile pe care i le-a lăsat fostul eu pentru a-și descoperi identitatea și a-i găsi pe agenții care vor s-o distrugă.

Curând află că e o Tură, un membru de rang înalt al unei organizații secrete numite Checquy, care se luptă cu numeroasele forțe supranaturale din Marea Britanie. De asemenea, descoperă că și ea posedă o abilitate rară, posibil letală.

În misiunea ei de a afla care membru din Checquy a trădat-o și de ce, Myfanwy întâlnește o persoană cu patru trupuri, o aristocrată care îi poate pătrunde în vise, o instituție secretă unde copiii sunt transformați în luptători letali și o conspirație mai mare decât și-ar fi putut închipui vreodată. Înțesat de personaje deopotrivă fascinante și fantastice, Nume de cod: Tura e un thriller ingenios, plin de suspans și umor, care marchează debutul ambițios al unui tânăr scriitor extrem de talentat.

„Impresionant! […] Umorul sec, răsturnările de situație surprinzătoare și intriga bine meșteșugită fac din acest roman un câștigător.” PUBLISHERS WEEKLY

„Absolut convingător și captivant – foarte bine gândit și adesea ilar. […] Până și acest critic istovit, care îmbătrânește și care suferă de deficit de atenție, a fost dat pe spate.” LEV GROSSMAN, autorul romanului Magicienii

„O combinație inedită de Harry Potter, Vânătorii de fantome și Războiul lumilor, acest roman e îndrăzneț și ingenios, plin de spori, mâzga și suspans – și are trei eroine cutezătoare (dintre care două împart același trup!).” KATHERINE NEVILLE, autoarea romanului The Fire

Nume de cod: Tura are de toate – puteri secrete, organizații misterioase, cotloane întunecate, savanți excentrici și o rață care poate vedea viitorul. […] Vă spun cu mâna pe inimă că a trecut ceva timp de când nu m-am mai bucurat așa de un roman paranormal. […] Atât de bun e!” JAMES FLOYD KELLY, wired.com

RECENZIE

Când o carte începe cu un personaj care se trezește într-un parc, fără amintirea propriei identități și înconjurat de cadavre care poartă mănuși din latex, îndrăzneşti să speri la o aventură palpitantă. Apariţia lui Myfanwy Thomas, sub o ploaie torențială, cu o scrisoare în buzunar care funcţionează ca o ancoră pentru haosul din viaţa ei, îţi antrenează simţurile şi îţi stârneşte curiozitatea.

Uluită și îngrozită, Myfanwy urmează instrucțiunile din scrisoare – o fereastră spre vechiul ei sine, care știa că amintirile îi vor fi şterse și a făcut toate demersurile pentru a se asigura că persoana ei, nou-născută, deține toate elementele pentru a putea face alegerile potrivite. Myfanwy Thomas este – sau mai degrabă a fost – membru al Checquy, o organizație secretă britanică care de secole a strâns și a instruit ca operatori toți oamenii care au arătat abilități supranaturale, angajându-i împotriva oricărei amenințări, la fel de supranaturale, împotriva țării.

Ca premisă, acest lucru sună destul de intrigant, iar în primele capitole, povestea s-a dovedit fascinantă, dar apoi autorul a început să înghesuie date şi informaţii, cu atât de multă hotărâre, încât nu s-a mai putut opri, totul transformându-se în situaţia născută din celebra întrebare: Cum bagi un elefant în frigider (în cazul nostru în carte) din 5 mișcări? Raspuns: Deschizi frigiderul (cartea), scoţi elefantul, bagi girafa, aşezi elefantul şi închizi frigiderul.

Aşa că la întâlnirea cu girafa şi elefantul în frigider, atenţia mea a dat „blue screen”. M-am pierdut undeva între ritmul inegal, caracterizarea stângace și starea de spirit generală – care părea să oscileze între drama plină de suspans și umorul fără haz.

Imaginaţi-vă că urmăriţi un film şi sunteţi în plin suspans, când o persoană fuge să îşi salveze viaţa iar urmăritorii sunt foarte aproape de victimă. Cineva scoate cuţitul, ritmul creşte şi apoi totul se opreşte, autorul începând sa povestească toate originile cuţitului, cu date şi informaţii irelevante pentru poveste. Pe mine mă interesa doar dacă cuţitul a lovit ţinta, nu şi dimensiunea cuţitului şi preţul de achiziţie.

Autorul a uitat – sau a ignorat – faptul că supraîncărcarea cititorilor cu o multitudine de detalii s-ar dovedi o abatere de la atenţie sau un scurtcircuit al creierului.

Nu a fost o carte rea dar a fost extraordinar de greu de urmărit firul principal. Cred ca povestea ar fi fost mai palpitantă dacă paginile s-ar fi redus la jumătate şi informaţiile inutile ar fi fost scoase.

AUTOR(I):

Autor – DANIEL O’MALLEY

TIP COPERTĂ: SOFT COVER

ISBN:9786067936339

FORMAT:13 X 20 CM

EDITURA:CORINT

AN APARIȚIE:2019

NUMĂR PAGINI:624

TRADUCERE:ALEXANDRA FUSOI

\

One Comment

  • Dobrișan Maria Ancuța februarie 9, 2020 at 4:48 pm

    M-a amuzat recenzia ta. Am citit cartea și ai dreptate, autorul a exagerat uneori cu detaliile, dar per ansamblu a fost interesantă, cu răsturnări de situație previzibile, unele imprevizibile, dar și foarte multe momente haioase care m-au determinat să închid ochii la acele imperfecțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *