Cum să te împrietenești cu întunericul – Kathleen Glasgow – editura Storia Books (recenzie)

ianuarie 18, 2020

DESCRIERE:

Este cea mai frumoasă zi de vară și afară este întuneric. În casa ta este întuneric, la fel și în camera ta, la fel și în inima ta. Te simți de parcă întunericul te va rupe în bucăți.

Așa se simte Tiger. Întotdeauna au fost doar ea și mama ei, împotriva lumii întregi. Într-o zi, mama ei moare. Iar Tiger rămâne singură.

Iată cum te poți împrieteni cu întunericul.

Recenzii editoriale

„Cum să te împrietenești cu întunericul îți taie răsuflarea și îți rupe inima – mi-a plăcut la nebunie. E pentru noi toți cei care am iubit și am pierdut și avem nevoie să ne recăpătăm puterea. — Jennifer Niven, autoarea romanului Toate acele locuri minunate

„Un roman rar și puternic, Cum să te împrietenești cu întunericul își face loc în inimile îndurerate, pentru a le vindeca prin sinceritate, empatie și eleganță.” — Karen M. McManus, autoarea romanului Unul dintre noi minte

„Kathleen Glasgow e unul dintre puținii scriitori care te fac să suferi alături de personaj, înainte să te vindece iar. Mi-a plăcut fiecare cuvânt din acest roman liric și devastator.” — Kara Thomas, autoarea romanului Majoretele

„O poveste imaginată cu mult curaj și fără frică, o poveste despre pierdere și dragoste. Proza lui Kathleen Glasgow este marcată de frumusețe și eleganță, iar personajul lui Tiger Tolliver este unul pe care cititorii îl vor încuraja la fiecare pas – și pe care nu-l vor uita curând.” — Courtney Summers, autoarea romanului Sadie

„În acest roman dur și puternic, o meditație asupra pierderii și durerii, Glasgow scrie cu o frumusețe de nestrămutat. Facem cunoștință cu Tiger Tolliver în momentul în care pierde totul – momentul ei întunecat – și totuși, cumva, Cum să te împrietenești cu întunericul ne învață cum să lăsăm lumina să intre.” — Julie Buxbaum, autoarea romanului Spune-mi trei lucruri despre tine

„O carte la fel de neînfricată, fragilă și specială ca personajul principal, Tiger. ”Cum să te împrietenești cu întunericul” este o meditație frumos nuanțată asupra durerii și a familiei, o odă adusă iubirii incredibile, care te poate scoate chiar și din cele mai întunecate momente.” — Meg Leder, autoarea romanului Letting Go of Gravity

RECENZIE

Această carte îți va lua inima, o va mângâia și o va sfâșia atunci când te aștepți cel puțin. Apoi va pune din nou totul laolaltă. Poate.

„Cum să te împrietenești cu întunericul” este unul dintre cele frumoase portrete de durere. Imaginile puternice, fantastice, create de Glasgow, te atrag în carte și te țin acolo, în derivă, într-o lume a suferinței, care nu este a ta, dar pe care o simți ca făcând parte din ea.

Am parcurs lectura cu pauze. Pentru ca am simțit nevoia de pauză. Durerea lui Tiger este greu de îndurat. Descrierea ei este atât de realistă, încât și-a înfipt ghearele în mine și pare că nu le pot scoate. Sincer…nu știu sigur dacă vreau.

Mama lui Tiger a murit și odată cu ea, Tiger a pierdut normalitatea – rutina, predictibilitatea. Ea este plasată în îngrijirea statului și este forțată să se mute din casă în casă pănă când va deveni adult. Întâlnește multe personaje de-a lungul drumului care o ajută să facă față suferinței.

Mama era tot ce aveam. Alți copii aveau și tați. Mătuși, unchi, bunici, verișori. Surori. Frați. Chiar si părinți vitregi. De când mă știu n-am fost decât noi două. Niciun tată care să mă țină pe umeri sau care să-mi dea una după ceafă în glumă, ca tații care își luau copii de la grădiniță.

Personajele din această carte nu sunt perfecte și sunt în mare parte cenușii din punct de vedere moral dar sunt cele mai potrivite pentru această lume.

Aș putea spune că mi-ar fi plăcut ca anumite personaje să fie mai prezente în poveste și că mi-am dorit ca romantismul să fie tratat diferit, pentru că îmi doream foarte mult ca Tiger să fie fericită…foarte mult. Ritmul cărții poate părea lent pentru cititorul contemporan dar cu toate acestea, nu pot critica linia poveștii, deoarece este reală și brută. Durerea te consuma lent, așa că acest roman nu putea fi altfel.

Asta pana la jumătatea cărții, când totul explodează. Într-un moment cititorul este doborât la pământ cu Tiger, aproape de gândurile ei și, dintr-o dată, se întâmplă ceva care scapă de sub control și ritmul narațiunii începe să se accelereze, inima să pulseze frenetic.

Aceasta este o carte scrisă minunat despre un subiect cu adevărat greu. „Cum să te împrietenești cu întunericul” este o carte care va rămâne cu tine după ce ai închis-o.

Titlu original: How to Make Friends with the DarkKATHLEEN GLASGOW

Editura: Storia Books

Traducător: Irina Stoica
Recomandată: +16 ani
Suport: 416 pagini, paperback
ISBN: 978-606-9072-06-6

2 Comments

  • Dobrișan Maria Ancuța ianuarie 25, 2020 at 1:11 pm

    Mi-a plăcut foarte mult O fată din bucăți scrisă de această autoare, iar recenzia ta m-a convins că și această carte merită. Felicitări pentru recenzie.

  • Geta februarie 8, 2020 at 11:50 pm

    O carte pe care îmi doresc să o citesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *