Toate trecuturile noastre – Cristin Terrill (recenzie) – Editura Leda Edge (Corint)

noiembrie 22, 2019

DESCRIERE

Întemnițată în inima unei baze militare secrete, Em nu are nimic de care să se agațe, în afara de vocea băiatului din celula alăturată și o listă cu instrucțiuni găsită într-o gură de scurgere. Deși nu a mai văzut niciodată bucata aceea de hârtie, Em e sigură de un lucru: scrisul îi aparține.  

Ce e și mai înspăimântator e că tânăra a încercat tot ce i-a stat în putință ca să împiedice construirea unei mașini a timpului care va distruge lumea.

Marina a fost îndrăgostită dintotdeauna de cel mai bun prieten al ei, James, un mic geniu care speră să poată controla timpul. Când în sfârșit băiatul o observă și pare dornic sa dea o șansă poveștii lor, un eveniment cumplit le năruie toate speranțele. Marina însă nu renunță și e hotărâtă să îl protejeze pe James, chiar dacă adevărurile descoperite îi vor frânge inima și îi vor răpi inocența.

Din nefericire, Em și Marina sunt prinse într-o nemiloasă cursă contracronometru pe care doar una dintre ele o poate câștiga.

RECENZIE


Poate că nu sunt un geniu științific, dar înțeleg măcar un lucru. Timpul vine după noi, și vine repede.

Această poveste începe cu finalul: Em este prizonieră într-o instituție secretă a guvernului iar singura ei companie este Finn, băiatul din celula alăturată, cei doi fiind torturați în mod regulat. Ei trebuie să își dea seama cum să scape și să se întoarcă în trecut. Au încercat deja să schimbe trecutul și au eșuat de 13 ori. Dar Em descoperă un bilet al cărui scris îi este foarte familiar, în care este menționat mesajul „trebuie să-l omori”. Scurt și la obiect. Acest mesaj pare a fi cheia pe care Em trebuie să o întreprindă pentru a salva lumea care este deja la un pas de prăbușire. Războiul este peste tot, actele de terorism și bombardamentele au luat locul zâmbetelor și speranțelor.

Cu 4 ani mai devreme, o fată pe nume Marina s-a îndrăgostit de vecinul ei de alături, James Shaw, un geniu.

Se presupune că acest bilet îi oferă soluția, dar acest lucru va fi deosebit de complicat, deoarece cel pe care trebuie să îl ucidă (James, cunoscut în viitor drept Doctorul) este un om drag ei (celei din trecut). De asemenea, niciunul dintre eforturile anterioare ale lui Em și Finn, în care au întreprins acțiuni (altele decât uciderea unui om) care ar fi trebuit să schimbe viitorul, nu au schimbat de fapt nimic.

Începutul romanului este intens și plin de acțiune, lucru care m-a făcut să sper că la fel va fi până la final. Dar în viață nu se împlinesc toate dorințele.

Este primul roman YA, citit de mine, în care am întâlnit șase personaje principale: James, Finn, Marina și apoi Doctorul, Finn și Em. Numele lor se repetă pentru că subiectul principal abordat este călătoria în timp. Astfel, avem de-a face cu versiuni viitoare sau din trecut a celor trei personaje. Ambele versiuni ale acelorași oameni sunt foarte diferite, de aceea am ales să spun că sunt 6 personaje principale.

Am o plângere de făcut cu privire la triunghiul amoros îndreptat spre prietenul din copilărie versus cel mai bun prieten care credea că te urăște dar de fapt te iubește. Da, Em și Marina sunt aceeași persoană, dar iubesc doi oameni diferiți. Și amândoi îi fac lucruri „speciale” lui Em cum ar fi „îi așează un fir de păr în spatele urechii” sau „îi dă parul după ureche.” Ce să spun…romantismul este unic în această carte.

Nu mi-a plăcut construcția personajului Em, despre care cred că este prea ușor de manipulat, prea puțin aprigă, prea puțin rece pentru îndeplinirea misiunii sale. Pentru alți cititori, acest lucru ar putea fi considerat uman, dar pentru mine, dacă de 13 ori nu a reușit să facă lucrurile să funcționeze, nu este prea mult? Personajul lui Finn, se ascunde în spatele lui Em. Dacă el consideră că misiunea sa este prea crudă pentru ca Em să se descurce, de ce nu insistă să preia responsabilitatea?

În plus, autoarea a scăpat din vedere multe detalii referitoare la structura narațiunii, iar în prezent din puzzle lipsesc multe piese.

Romanul este o încercare de thriller cu adolescenți, părinți absenți, agenții guvernamentale secrete, asasinate și o încercare de romantism.

Dar, în ciuda tuturor problemelor mele, „Toate trecuturile noastre” a fost o lectură ușoară care a reușit să mă cucerească în primele 100 pagini. Faptul că apoi am pierdut conexiunea cu personajele și acțiunea, nu înseamnă că nu este o carte bună, doar că acea continuare s-a îndepărtat de așteptările mele.

Romanul poate fi achiziționat de pe site-ul editurii Corint.

Cod: LED978-606-793-589-9

An aparitie: 2019

Autor: Cristin TerrillCategoria: Literatura Universala

Colectie: Leda Edge

Editie: Necartonata

Editura: LEDA

Format: 200 x 130 x 20 mm

Nr. pagini: 368

Titlu Original: All our Yesterdays

Traducator: Andra Elena Agafitei

10 Comments

 • Maria Aghinitei noiembrie 25, 2019 at 12:26 pm

  Interesant subiect. O recenzie buna, care m-a facut sa incerc sa citesc cartea ! Multumesc de recomandare

 • Alexandra noiembrie 25, 2019 at 2:08 pm

  Pare interesantă..😍

 • Dinu Geanina noiembrie 25, 2019 at 6:17 pm

  Multumesc pentru recomandare!

 • Andrei Bădică noiembrie 25, 2019 at 8:09 pm

  O recenzie superbă!

 • Alina Rau noiembrie 26, 2019 at 12:15 am

  Super recomandare!

 • Dory Rusu noiembrie 26, 2019 at 9:59 am

  Foarte interesanta!

 • Alina noiembrie 26, 2019 at 6:40 pm

  O recenzie buna! Pare interesanta,cred ca o sa incerc!

 • Harabor Emilia Alexandra noiembrie 27, 2019 at 6:23 am

  Cu siguranta o voi citi.

 • Anamaria B noiembrie 27, 2019 at 3:50 pm

  O carte exceptionala

 • Adina noiembrie 28, 2019 at 7:36 pm

  O carte superrr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *