Cât costă cel mai frumos vis? Cât costă lucrul bine făcut?

octombrie 19, 2019


Locuim în țara unde a avea o casă, proprietate personală, este unul din principalele scopuri în viață. Conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) în 2017, aproximativ 96,8% dintre români erau proprietarii caselor în care locuiau, acesta fiind cel mai mare procentaj de proprietari de case din rândul statelor U.E. Dar mai mult decât a cumpăra o casă, ne dorim să construim propria locuință, să o adaptăm nevoilor și dorințelor noastre, să luam un vis și să îl transformăm în realitate. Mi-au fost recomandate recent serviciile oferite de AIA PROIECT (https://www.aia-proiect.ro/ ) deoarece eram în căutare de arhitecți care îmi pot oferi mai multe variante de proiecte case cu etaj după studierea cărora să-mi recunosc casa visurilor mele.

De ce este atât de importantă alegerea arhitectului?

Imaginați-vă doi bucătari. Au făcut amândoi aceeași școală. Au amândoi pe masă aceleași ingrediente și vor găti același preparat culinar. În ciuda tuturor acestor asemănări, gustul va fi diferit și poate doar un singur preparat îți va fi pe plac.

Când decideți să vă construiți o casă nouă, porniți pe drumul unde speranțele devin realitate fizică. Deseori am afirmat, atunci când am vizitat o locuință, că spațiul locativ mi se pare rece, impersonal. Dar asta nu înseamnă că era chiar așa, ci doar că nu se potrivea gusturilor mele.

Totul în această lume este interconectat. Proiectantul casei tale este înzestrat cu încă o pereche de ochi și te ajută să vezi ceea ce în trecut nu ai putut vedea și erai sigur că nu a fost acolo înainte.

Este foarte importantă întâlnirea cu echipa care se va ocupa de construirea casei tale pentru a discuta caracteristicile fiecărei opțiuni de proiectare și pentru a evalua fiecare design. De aceea, aveți nevoie de cel mai bun prieten și confident – arhitectul – care transformă visele în realitate. O astfel de călătorie implică discuții despre preferințele de stil, obiceiuri personale, planuri de familie, de aceea este foarte important să alegeți un arhitect în care puteți avea încredere.

Cum știu că EL ESTE?

Pentru o persoană fără cunoștințe de acest gen, trebuie să mergi pe recomandări și să cauți nu cel mai ieftin preț oferit, ci proiectantul care știe să îmbine bunul gust cu necesitatea și calitatea, prin optimizarea consumurilor și eficientizarea din punct de vedere energetic, care știe să organizeze spațiul în funcție de necesitățile tale și care îți poate oferi și o gamă largă de servicii auxiliare precum siguranța la incendiu (avizare si autorizare Pompieri / ISU), Certificat energetic, studiu si Audit energetic etc.

Din experiența mea am observat că un proiectant bun se remarcă prin câteva calități esențiale.

1. Viziunea

Proiectantul trebuie să aibă o viziune clară, prezentată în explicații, ilustrații și desene luând în considerare spațiul, stilurile arhitecturale, materialele și bugetul. Un arhitect bun are al șaptelea simț, un gust sensibil pentru detalii, putând transpune cu ușurință imaginile descrise de tine pe hârtie. Proiectarea conceptuală propusă spre realizare trebuie să fie atât de înaltă calitate cât și utilă. Riscurile alegerii unei calități inferioare trebuie explicate detaliat, astfel încât noi, clienții, să știm ce pierdem dacă facem o astfel de alegere.
  În general, arhitectul este acolo să transforme haosul ideilor tale într-o ordine perfectă.

2. Bune abilități de ascultare și comunicare.

Uneori, la întâlnirea cu cel care urmează să ne transpună visul în realitate, putem fi luați de valul entuziasmului și poate solicităm lămuriri suplimentare a celor deja explicate sau poate avem nevoie de traducerea unor termeni tehnici, cât mai aproape de gradul nostru de înțelegere. În afară de clienți, există multe persoane implicate în acest proiect, cum ar fi constructorii, inginerii și multe altele care au idei și interese diferite. Comunicarea și satisfacerea nevoilor tuturor este un atribut esențial al unui bun arhitect. Modul în care toată lumea interacționează, modul cum uneori sunt abordate și rezolvate problemele, va avea un impact semnificativ asupra desfășurării și finalizării proiectului.


„Dialogul dintre client și arhitect este o conversație cât se poate de intimă, întrucât atunci când vorbești despre construirea unei case, vorbești despre vise.”
Robert A. M. Stern

BANII CONTEAZĂ?

Bineînțeles că banii contează. Dacă nu ești multimiliardar în euro, atunci înseamnă că ai un buget limitat din care trebuie să suporți și proiectul casei, actele și construcția propriu-zisă. Problema care se pune este de unde luăm, ca să dăm? Și facem o mare greșeală dacă minimizăm importanța calității proiectului, pe considerentul că oricum constructorul știe. Greșit. O casă necesită mai mult decât un număr de pereți și o dimensiune la geamuri și uși. Construirea unei case este complicată. Există numeroase restricții și reglementări în legislație care trebuie avute în vedere pe parcursul întregului proces, nerespectarea acestora putând duce la amenzi și la o structură inferioară calitativ. Un arhitect priceput înțelege cerințele și se asigură că proiectarea și construcția casei tale sunt înscrise în limitele legale.

Mai mult, cu siguranță vei dori ca planul construcției să cuprindă și amprenta ta personală, atât de mult visată, doar vei trăi în această casă nu cu arhitectul tău, ci cu soția ta – cu excepția cazului în care deja ți-ai părăsit soția pentru arhitectul tău, caz în care poate poți spera că dacă ai cumpărat vaca, primești laptele gratis.

Planul pe care ni-l facem pentru casă trebuie să ne reprezinte și nu cred că am greși dacă am spune că deseori, partea din față a casei pe care ți-o imaginezi, simbolizează partea personalității tale, pe care o arăți în restul lumii, iar interiorul casei reprezintă sinele tău, ascuns de ceilalți.
Dacă ai stabilit deja totul, nu lăsa ca materializarea visului tău să fie una mediocră. Construiește un plan, acceptă provocarea și pune prima cărămidă la casa visurilor tale.

Acest articol a fost scris pentru Superblog2019 –
 

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *