Ultima dorință – Andrzej Sapkowski – Seria Witcher – Editura NEMIRA (recenzie)

septembrie 25, 2019

DESCRIERE

Prima parte din seria WITCHER.

Cartea care a stat la baza celebrei serii de jocuri video THE WITCHER

Geralt, vanatorul cu par alb si ochi patrunzatori, are puteri magice, elixire fermecate si ganduri necurate. Vanatorul este… un luptator periculos si un asasin fara mila. Iar victimele sunt alese pe spranceana…

Cutreierand tinuturi de poveste, ucigasul descopera la fiecare pas ca aparentele sunt inselatoare: nu oricine pare monstruos e un monstru si nu orice basm e o feerie cu zane. Regi incestuosi, duhuri razbunatoare, fecioare crude, harpii ingrozitoare si vampiri fara vlaga ii ies tot timpul in cale. Si adesea nu sunt ceea ce par…

„Asemenea lui China Miéville si Neil Gaiman, scriitorul Andrzej Sapkowski ia ce e vechi si creeaza ceva cu totul nou.“
Foundation

„Seria WITCHER reprezinta o culme a genului fantasy din ultimele decenii. Imaginatia debordanta a autorului polonez cucereste orice cititor.“The Guardian

RECENZIE

Ultima dorință este o carte compusă dintr-o colecție de scurte povești care evocă trecutul lui Geralt – un vânător de monștri -, întreprinse cu capitole din prezent: „Vocea rațiunii”, „Vânătorul de monștrii”, „Sâmburele de adevăr” ,„Răul cel mai mic” , „Chestiune de preț” ,„Capătul lumii” și „Ultima dorință”.

Geralt este un personaj complex. Este incredibil de inteligent, are simțul umorului, poate fi galant atunci când e nevoie iar în ceea ce privește meseria sa de vânător de monștri este letal. Povestea se construiește în jurul luptei acestuia de a-și menține umanitatea într-o lume în care este văzut ca un monstru. Îi putem reproșa orice lui Gerald: că are are o atitudine glacială, că ucide monștri pentru o sumă considerabilă dar nu îi putem reproșa faptul că este un om ce alege violența. Ba dimpotrivă el apelează la forța brută doar după ce a epuizat toate modalitățile de a rezolva altfel problema.

Fiecare dintre aceste povești are astfel de întâmplări moralizatoare, momente în care Geralt arată că forța sa cea mai mare nu se află în cât de repede poate decapita un monstru (deși face acest lucru din când în când) sau în cât de repede poate evita un atac ci mai degrabă în modul în care el este capabil să învingă folosindu-și inteligența.

Lumea este mare. Într-adevăr omule. Dar voi ați schimbat-o. La început ați schimbat-o prin violență, v-ați comportat cu ea așa cum vă purtați cu tot ce vă cade în mâini. Acum se pare că a început să se adapteze lumea la voi, să vi se potrivească.

Povestea mea preferată este cea în care în întâlnim pe Nievellen – un monstru. Acesta descoperă că poate cumpăra fiicele oamenilor pentru o cantitate considerabilă de aur. Cum rezolvă Geralt această problemă reprezintă una dintre poveștile cele mai umane și mai înțelegătoare pe care le-am citit.

Fiecare poveste redată în acest roman este unică și plină de magie,
conținând răsuciri surprinzătoare și dezvăluind mai multe despre Geralt și despre lumea în care trăiește. Acestea nu sunt pur și simplu povești despre vânătoarea de monștri; uneori dezvăluie adevăruri dureroase iar autorul ne reamintește că monstrul care sălășluiește în natura umană este singurul care nu poate fi învins.

Oamenilor le place să inventeze monștri și monstruozități. Ca să pară mai puțin monstruoși ei înșiși. Când beau de sting, înșală, fură, își altoiesc nevestele, își înfometează bunicile nepuntincioase, pălesc cu toporul vulpea prinsă în găinar sau ciuruiesc cu săgețile ultimul unicorn care mai supraviețuiește pe pământ, le place să creadă totuși că monstrul care le intra în cocioabe în zori este mai monstruos decât ei. Așa își iau o piatră de pe inimă și se simt ușurați. Și le este mai ușor să trăiască.

Cod: NEM978-606-579-970-7

Aparitie: 2015

Autor: Andrzej Sapkowski

Categoria: Literatura Universala

Colectie: SF & Fantasy

Editie: Necartonata

Editura: NEMIRA

Format: 13×20

Nr. pagini: 296

Titlu Original: Ostatnie życzenie

Traducator: Mihaela Fiscutean

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *