Regele spinilor (Seria Imperiul fărâmițat, partea a II-a) de Mark Lawrence, Editura NEMIRA (recenzie)

septembrie 19, 2019

DESCRIERE

A doua carte din seria IMPERIUL FARAMITAT.

„Un roman excelent, complex, chiar mai ambitios decat Printul spinilor.”
– SFFWorld

La 9 ani, Jorg a jurat ca-si va razbuna mama si fratii si pana la 15 ani a reusit. Acum are 18 ani si a ajuns deja rege, dar trebuie sa tina cu dintii de ce a obtinut prin tradare si varsare de sange.

Este bantuit de durerea trecutului, de atrocitatile comise si de furia pe care nu si-o poate stavili. Toate astea in timp ce 20 000 de soldati marsaluiesc spre portile regatului sau.

Jorg stie ca nu poate castiga in lupta dreapta. Dar in subsolul castelului gaseste niste artefacte stravechi. Unii le considera magice, el insa stie ca secretele lor il pot ajuta sa castige.

„Un tur de forta. Sa spui ca e impresionant e prea putin. O serie cu adevarat fenomenala.”
– Choice Book Reviews

RECENZIE

Povestea Regelui Spinilor – al doilea volum al seriei Imperiul Fărămițat, cuprinde trei momente principale: acțiunile tânărului Jorg, în urma evenimentelor petrecute în primul volum Prințul Spinolor; lupta lui Jorg în încercarea de a-și apăra tronul (4 ani mai târziu); și jurnalul lui Katherine povestit din perspectiva ei, care acoperă decalajul de 4 ani dintre cele două perioade.

În acest volum îl întâlnim pe Jorg – cel matur. El nu mai este același care, în primul volum, ne-a stârnit diferite sentimente, de la dragoste la dispreț și invers. Jorg urmează să se căsătorească cu Miana, o fata foarte tânără, de dragul unei alianțe care l-ar putea ajuta să câștige un război. Deși nu am crezut că este posibil, Miana este un personaj pe măsura lui Jorg, este puternică, independentă și inteligentă. Iar dacă, după tot ce reprezintă Jorg, după tot ce a făcut și după tot ce a suportat, pare că nimic nu îl mai poate surprinde, Miana apare pentru a ne demonstra contrariul.

Această poveste este mult mai complicată decât cea anterioară, întrucât în volumul precedent l-am urmărit pe Jorg încercând să răzbune drama familiei sale, din motivele corecte, din punctul său de vedere. În această carte însă motivele acțiunilor lui Jorg rămân la început neclare. Acest fapt poate aduce confuzie cititorului dar trebuie să aveți răbdare cu ritmul lent și misterele din prima parte a cărții, pentru ca fiecare frază urmează să fie legată artistic în jumătatea ulterioară. De asemenea prin însemnările din jurnalul lui Katherine obținem o privire crucială asupra poveștii ei iar sentimentele pentru Jorg devin clare.

Ritmul întunecat, dar atât de atrăgător, se păstrează. Cu siguranță nu este unul dintre acele romane fantastice în care personajele sunt nobile și frumoase iar personajele rele sunt monștri mincinoși și urâți. Lumea creată de Lawrence este una plină de păcate și durere. Este o lume unde cea mai mică greșeală aduce asupra omului o furtună de pedepse. Nimic nu se iartă. Nimic nu se uită. Totul se răzbună. Totul se cucerește.

Păcatele mele strigă pentru mai mult și am de gând să le ofer companie.

Caracterizările personajelor sunt realizate excepțional, iar Jorg, deși rămâne un sociopat, este prezentat un pic mai uman, cu o umbră de emoții. Nu vă speriați, el nu se pocăiește, ci, în esența acțiunilor sale, Jorg a început să țină cont de consecințele și efectele pe care acestea le au asupra celorlalți.

Romanul abundă în sinceritate, iar când aceasta vine din partea unor personaje întunecate, cititorul este atras mai tare în poveste. Li se oferă glas acelor gânduri ascunse, îngrozitoare, li se oferă putere și sunt transformate în acțiuni ce îngenunchează voința omului de a rezista tentației cruzimii. Binele devine o jucărie de mult uitată și tot ce poți spera la acest roman este ca răul cel mai mic să triumfe.

Nu pot spune că îmi place Jorg, dar mă fascinează și de aceea continui și continui să citesc. Aștept cu nerăbdare al treilea volum.

Data apariției12 mar. 2019
Titlu originalKing of thorns
ColecțiaFantasy
ISBN978-606-43-0469-8
Cod bară9786064304698
AutorMark Lawrence
TraducătorAlexandru Macovescu
FormatPaperback
Dimensiuni130 x 200 mm
Nr. pagini448
Număr volume1
EdituraNemira

2 Comments

  • Filioreanu Mihaela noiembrie 25, 2019 at 6:24 pm

    Când am început sa citesc „Printul spionilor” violenta scenelor ma socat. Dar am avut curaj și am citit în continuare și nu am fost dezamăgită. Continuarea povestii în „Regele spionilor” merita savurata mai ales de iubitorii de fantasy.

  • Cosmina noiembrie 26, 2019 at 7:40 am

    Eu si totusi,alta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *