Învățare – Westover Tara (recenzie) – editura Publica

septembrie 6, 2019

DESCRIERE

Tara Westover și familia ei au crescut pregătindu-se pentru Zilele de pe Urmă, însă, oficial, fata nu exista. Nu fusese înregistrată și nu primise certificat de naștere. Nu avea documente școlare pentru că nu pusese niciodată piciorul într-o clasă, nici acte medicale, pentru că tatăl ei nu credea în spitale.Tara a crescut și tatăl ei a devenit mai radical, iar fratele ei, mai violent. La 16 ani, Tara a înțeles că trebuie să plece de acasă. A făcut-o și, cu această ocazie, a descoperit cât te poate schimba învățătura, dar și prețul pe care a trebuit să-l plătească.

Învățare este o poveste curajoasă despre dragoste și violență, despre forța legăturilor de sânge și puterea imaginației și despre o tânără femeie ale cărei inteligență, cunoaștere de sine și îndrăzneală luminează fiecare pagină. Unele pasaje sunt dureros de vii, se întipăresc în amintire, dar Westover nu este nicăieri lascivă sau aspră; chiar când scrie din adâncuri, o face cu compasiune și grație. Atât cartea cât și scriitoarea sunt remarcabile din toate punctele de vedere. — SARAH PERRY, autoarea cărții The Essex Serpent 

RECENZIE

Dacă ați citit romanul lui Jeannette Walls – Castelul de sticla și v-a plăcut atunci pregătiți-vă să primiți toate emoțiile trăite acolo dar ridicate la puterea a treia.

De-a lungul timpului puterea educației a fost supusă multor teste și, de fiecare dată, rezultatul a fost același: educația este un privilegiu care îți oferă control deplin asupra propriei vieți. Dar, cum știm care este educația reală, benefică? Ce facem atunci când întâlnim oameni ale căror gânduri și credințe sunt toxice? Ce se întâmplă dacă acești oameni sunt propria noastră familie? Ce facem atunci când creștem înconjurați de credințe forțate și asupra cărora nu avem dreptul să ne îndoim? Se numește asta educație?

Scrierea acestei extraordinare cărți este aproape lirică, cu descrieri evocatoare ale peisajelor montane, ale dimineților și serilor petrecute în natură. Încântarea simțită descoperind frumusețea mediului înconjurator s-a juxtapus cu mâhnirea pe care am simțit-o atunci când am citit despre teroarea trăită de autoare în propria familie. Uneori, tensiunea a fost prea greu de suportat. Tara Westover te smulge din zona ta de confort și te aruncă în brațele unei povești adevărate. Este acel tip de adevăr pe care trebuie să îl cunoști, acel adevăr pe care trebuie să îl lași să te afecteze, care trebuie să doară, din care trebuie să înveți ceva.

Părinții Tarei sunt de religie – mormoni extremiști.


Mormon este un profet central din Cartea lui Mormon. Mormon sau mormoni este de asemenea un termen general folosit pentru a desemna membrii Mișcării Sfinților din Zilele din Urmă și cel mai des se referă la grupul inițial, Biserica lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă. Termenul a derivat de la Cartea lui Mormon, un text religios pe care Joseph Smith, Jr. (1830) pretindea că l-a tradus din scrieri antice, scrieri ce conțineau o istorie a locuitorilor din vechime a Americilor și care au fost adunate de un profet ce se numea Mormon. Deși mulți oameni consideră mișcarea Sfinților din Zilele din Urmă ca fiind o ramură a Protestantismului, Mormonii nu se consideră a fi protestanți și nici nu se consideră parte a niciunei ramuri majore a Creștinătății, dar se consideră Creștini devotați și consideră Cartea lui Mormon a fi „Un alt testament al lui Iisus Hristos”. (sursa – wikipedia)

Tatăl ei este capul familiei. Acest lucru este tipic în multe religii, dar este clar în familia Tarei deciziile sale sunt lege. Puterea unui lider care se bucură de un prestigiu nemeritat este terifiantă.

În timp ce majoritatea copiilor de vârsta ei mergeau la școală, Tara sorta gunoiul în curte împreuna cu tatăl ei sau o ajută pe mama sa să facă remedii din plante. Părinții săi erau luptători împotriva „diavolului din civilizație”, impotriva „socialiștilor care vor să spele copii pe creier” și „împotriva spionilor Illuminati.” Dar întâlnim mai mult decât manipulare ideologica, întâlnim violentă fizică și psihică, ne confruntăm cu efectele dezastruoase ale abuzurilor emoționale asupra copiilor dar, cel mai important, asistăm la o renaștere din propria cenusă.
A fost dificil să fiu alături de Tara când suporta consecințele deciziilor extreme luate de tatăl ei. Am fost revoltată atunci când acesta din urmă, manifestându-și aversiunea față de guvern, făcea tot posibilul pentru a rămâne departe de orice instituție asociată guvernului, inclusiv departe de spitale. Felul în care familia trata arsurile suferite de copii sau rănile provocate în nenumăratele accidente este terifiant.

Rana era arsura, m-am gândit. Normal era să ma ocup mai întâi de ea. (…) M-am gândit la ce aveam prin casă. Era un coș de gunoi mare, o ladă albastră cât casa, Era împroșcată cu bucăți de mâncare stricată, atât de râncedă că o țineam închisă într-un dulap. Știam că ar fi trebuit să-l curăț mai bine, poate cu săpun de vase, dar ma uitam la Luke cum se zvârcolea pe iarbă și mi-am spus ca nu am timp. După ce am spălat și ultimele lături, am îndreptat coșul de gunoi și l-am umplut cu apă pentru ca Luke să pună piciorul ars în el.

Autoarea pare să-și scrie povestea ca un act de terapie, ea nu face apel la acțiune sau la milă. Tara nu cere și nici nu pare să își dorească simpatia. Memoriul cuprins între aceste pagini este despre viața ei de la vârsta de 7 ani și până în prezent.

Citirea acestei frumoase scrieri vine cu un preț în emoții. De-a lungul acestei cărți am suferit pentru Tara și frații ei. M-am simțit neputincioasa. A fost ca și cum aș fi privit un accident de mașină pe slow-motion și nu am putut închide ochii. Tara este dovada vie că în ciuda locului în care viața își joacă primele cărți, jokerul este tot la tine în mână.

Recomand ca acest roman să fie pus pe lista acelor cărți care trebuie citite măcar o dată în viață.

Traducator: Paul Slayer Grigoriu
Limba: Romana
Data publicării: 2019
Editura: Publica
Tip copertă: Paperback
Nr Pag: 456
ISBN:
9786067223477
Dimensiuni:
H: 20cm | l: 13cm

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *