Tabloul – Agatha Christie (recenzie)

august 31, 2019

Descriere

Când Tommy și Tuppence o vizitează pe bătrână lor mătușa într-un azil de bătrâni, nu dau atenție prea mare nici motivelor ei de supărare, nici pacientei care se plânge că a fost otrăvită. La urmă urmelor, toți bătrânii sunt puțîn senili, își spun ei. Însă cineva pomenește de un copil care ar fi fost ascuns în spatele unui șemineu, iar după câteva săptămâni mătușa celor doi detectivi moare, lasandule moștenire un tablou care începe să o obsedeze pe Tuppence. Pornită în căutarea casei din tablou, se trezește prinsă într-o aventură periculoasă, în urmă căreia va descoperi întâmplări vechi, povești despre copii omorâți și… o grămadă de diamante. 

Recenzie

Aceasta este prima mea întâlnire cu o carte din Seria Tommy si Tuppence a Agathei Christie și mi-a plăcut!

Tommy și Tuppence sunt un cuplu în vârstă dar deloc plictisitor, având un trecut care implică spionaj și identități false, par să trăiască una din zilele lor obișnuite. Numai că nu este nimic obișnuit la consecințele deciziilor ce urmează să le ia.

Domnul și doamna Beresford încă nu ajunseseră în acea perioadă a vieții în care să se considere bătrâni. Și nu aveau nici cea mai vagă idee că ei și mulți alții erau considerați plictisitori de moarte doar pe temeiul acesta.

Tommy se simt vinovat că nu și-a vizitat mătușă Ada de mai bine de un an și astfel amândoi pleacă la casa de bătrâni din Sunny Ridge pentru a o vedea. Mătușa Adia este la fel de irascibilă ca de obicei, refuzând chiar să o recunoască pe Tuppence, care părăsește camera și intră în vorbă cu unii dintre ceilalți pacienți. Doamna Lancaster este o bătrânică care locuiește acolo de aproape 7 ani, aparent simpatică dar care îi trimite fiori pe șira spinării lui Tuppence, atunci când întreabă

Mă scuzați, dar a fost al dumneavoastră, cumva, bietul copil? (…) Acolo este, să știți. În spatele șemineului

Câteva săptămâni mai târziu această doamnă Lancaster este luată brusc de la casa de bătrâni de către persoane necunoscute, care nu lasă în urmă nicio adresă.

Tuppence, intrigată fiind de situație, începe o investigație pe cont propriu, iar ceea ce va descoperi o va face să își dorească să nu fi ales niciodată curiozitatea în detrimentului liniștii căminului său.

Acțiunea înaintează lent, dar numeroasele coincidențe și complotul se leagă perfect iar,în cele din urmă, ni se arată o poveste foarte bine pregătită, care duce la unul dintre cele mai surprinzătoare și înfiorătoare finaluri.

Tuppence este un descrisă ca personaj cald, care nu poate fi descurajată odată ce își stabilește prioritățile, iar Tommy nu poate face nimic pentru a o opri.

Mi-a plăcut mult acest mister al lui Tommy și Tuppence, aspectele complotului sunt într-adevăr istețe – iar Agatha Christie își dezvăluie abilitatea extraordinară de a scrie un roman palpitant, cu puține indicii, doar cu o (posibilă) femeie dispărută, câteva cuvinte ciudate rostite de o bătrână confuză, un tablou drăguț și o îndoială. Nu am putut să las romanul din mână. În curând trebuie să citesc și mai multe despre Tommy și Tuppence.

Titlu: Tabloul

Autor: Agatha Christie

An apariție : 2018

Editura: Litera

Nr. Pagini: 365

Limba: Română

Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery

2 Comments

  • Zs septembrie 8, 2019 at 9:24 pm

    Nu am citit nici eu nimic din seria asta. Agatha Christie imi place de mult timp si vreau sa ajung si la aceste personaje.

  • Ioan Teudan septembrie 18, 2019 at 4:17 am

    Am citit mai multe carti de Agatha Christie , toate sunt captivante .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *