Cinder. Cartea 1 din Cronicile lunare – Marissa Meyer – Editura Epica

august 16, 2019

Descriere


#1 BESTSELLER NEW YORK TIMES BESTSELLER INTERNAȚIONAL TRADUS ÎN 39 DE LIMBI „Remarcabilă!” – Los Angeles Times „Romanul de debut al Marissei Meyer […] combină o poveste clasică cu un strop de Terminator şi Războiul Stelelor în prima carte a Cronicilor lunare.” – USA Today

La 126 de ani după Al Patrulea Război Mondial, oamenii şi androizii aglomerează străzile zgomotoase ale Noului Beijing. O molimă letală face ravagii printre cetăţeni. Din spaţiu, un popor lunar nemilos priveşte cu atenţie, aşteptând să acţioneze. Nimeni nu ştie că soarta Pământului atârnă pe umerii unei singure fete… Cinder, o adolescentă de şaisprezece ani, mecanic talentat, e cyborg. Provenind dintr-o regiune defavorizată, e urmărită de un trecut misterios şi detestată de mama ei vitregă. Dar când viaţa ei se întrepătrunde cu cea a chipeşului prinţ Kai, fata se trezeşte în centrul unei lupte intergalactice şi a unei atracţii interzise. Captivă între datorie şi libertate, loialitate şi trădare, tânăra trebuie să descopere secretele trecutului ei pentru a putea proteja viitorul omenirii. Întrucât există ceva neobişnuit în legătură cu Cinder, ceva pentru care unii ar face moarte de om.

RECENZIE

Cinder este o fată de 16 ani pe jumătate umană, pe jumătate cyborg, „adoptată” în condiții misterioase. Autoarea reia, în mod subtil, câteva elemente din basmul Cenușăreasa, cu o notă de science-fiction și fantezie. Toate așezate, desigur, în viitor. O întâlnim pe mama vitregă care profită de Cinder, surorile vitrege, prințul, balul și chiar dovleacul. Cele două surori vitrege sunt cu adevărat opuse: una este egoistă și rea, cealaltă amabilă visând la prinți și castele.

Cinder are farmecul eroinei paria, adoptată de un bărbat care a dispărut, este crescută de o femeie care nu a dorit-o niciodată, făcând-o să simtă că nu aparține familiei.

Tratată ca un nimic pentru că este un cyborg, își petrece timpul lucrând în micul său atelier, reparând roboți și obiecte electronice, aducând bani care nu îi vor aparține niciodată. Dar tocmai faptul că este cyborg îi oferă o atracție specială. Blândă dar și talentată, curajoasă, având puțină stima de sine, dar multă demnitate, ea are acel „ceva” care o face un personaj minunat.

Autoarea ne cufundă într-un viitor în care populația este devastată de o epidemie. Aceste pasaje sunt de o tristețe profundă. Dar tocmai această boală oribilă o va aduce pe Cinder mai aproape de destinul său. Întâlnirea cu Prințul Kai îi va schimba viața, dar nu așa cum vă imaginați. La pachet cu prințul vine și Regina oamenilor lunari care dorește să distrugă planeta.

Când prințul Kai a venit pe scenă, am fost puțin dezamăgită. În primele pagini nu are prea multă personalitate și nu iese cu nimic în evidență. Cu toate acestea, puțin câte puțin, povestea lui preia frâiele și intrigă. Postura sa este destul de delicată atunci când regina lunară, Levana, coboară pe Pământ pentru a propune un tratat, iar noi îi simțim disconfortul. Față de complexitatea personajului reginei, care nu are milă de nimeni, Cinder pare mult mai simplă și mai accesibilă.

Mi-a plăcut asprimea acestei lumi noi. Universul condamnat la o boală letală, care ucide într-un timp foarte scurt, este întunecat și de amenințarea oamenilor lunari care se plimbă continuu pe Pământ, acesta fiind aspectul care m-a atras cel mai mult în această poveste. Oamenii lunari sunt foarte intriganți, o anumită magie emană de la ei, o magie rea și posesivă. Levana este cu siguranță demnă de cei mai mari răufăcători, deși în acest prim volum nu descoperim încă întreaga măsură a puterii și a lăcomiei acesteia.

Contextul futurist amestecat cu inspirația poveștii Cenușăresei a format un întreg care m-a fascinat, m-a făcut să-mi țin respirația de la început până la sfârșit, să experimentez diverse sentimente contradictorii, să urc și să cobor permanent dintr-un montagne russe. Recomand această carte tuturor iubitorilor de fantasy!

Autor – Marissa Meyer

Editura – Epica

Anul aparitiei – 2017

2 Comments

  • Mădălina august 17, 2019 at 1:40 pm

    Nu știam dacă este o carte pe gustul meu, dar după ce am citi recenzia cred ca o sa o achiziționez 🙈

  • Simona Blais noiembrie 30, 2019 at 8:56 am

    O carte pe care vreau de mult sa o citesc.
    După cum se văd si recenziile sunt minunate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *