Văduva de safir – Dinah Jefferies (recenzie) – Editura Nemira

iulie 24, 2019

DESCRIERE:

De la autoarea bestsellerurilor Soția plantatorului de ceai și Fiica negustorului de mătase.

Ceylon, 1935. Louisa Reeve, fiica unui negustor de bijuterii britanic, și soțul ei, Elliot, un afacerist șarmant și aventuros, par să fie cuplul perfect. Doar că le lipsește ceea ce își doresc, de fapt, cel mai mult: un copil.

Louisa e din ce în ce mai deprimată, Elliot devine tot mai absent, petrecând tot mai mult timp pe plantația de scorțișoară din apropiere. Apoi el moare în mod misterios, iar ea e singura preocupată de aflarea adevărului. Așa că merge la plantație și este fermecată peste puterea ei de înțelegere de dealurile nesfârșite și parfumate.

Însă nimic nu e ceea ce pare, iar pe Louisa o așteaptă vești care-i vor schimba viața.

„Totul, de la peisaje la mirosuri și atmosferă, este minunat redat. Dinah Jefferies este desăvârșită aici.“
Lucinda Riley

RECENZIE

Vaduva de Safir este o poveste a cărei acțiune este situată în Ceylon – anul 1935 și prezintă povestea Louisei Reeve și a lui Elliot – soțul ei – cu care este căsătorită de 12 ani. Ei au trăit și muncit în Galle.
Orașul Galle (se citește gol) este al patrulea ca mărime din Sri Lanka după capitala Colombo, Kandy și Jaffna. Se află în sud, la 119 km de Colombo și, în secolul al XVI-lea, era cel mai important port al insulei.

Peisaj din Galle, Sri Lanka

Căsătoria lor a trecut prin multe clipe de tristețe iar cea mai mare dintre ele este dorința, speranța, apariției unui copil, care pare să fie din ce în ce mai imposibil de atins. Aparent, Elliot este un soț iubitor, deși lipsește des de acasă.

Când durerea pierderii soțului său se instalează în viața ei, Louisa încearcă să facă față evenimentelor devastatoare și cu sprijinul tatălui și surorii ei, aspiră la un nou început. Însă drumul spre vindecare nu este ușor pentru ea, iar secretele pe care le descoperă o fac să se îndoiască de viața trăită până acum.
Zilele care au urmat acestei tragedii deschid multe răni în inima Louisei și ea începe să se întrebe dacă a știut vreodată cine era soțul ei.

Povestea Louisei nu ar depăși pragul de o simplă telenovelă, dacă nu ar exista descrierile spectaculoase prin care Dinah Jefferies aduce la viață locațiile și peisajele, oferind cititorului o frescă vie și generoasă.


Dinah Jefferies ne conduce într-un loc la început necunoscut ca apoi, până la sfârșitul cărții, să ne facă să simțim că am trăit cu adevărat acolo acolo. Ne bucurăm de mirosul de exotic al scorțișoarei și al florilor de caise, parcurgem străzile și piețele, vizităm plantațiile de scorțișoară, admirăm arhitectura caselor, aflăm cum este produsă scorțișoara. Văduva de safir nu este o simplă carte, ci este o călătorie într-un minunat ținut exotic.

Afară, pe stradă, Louisa aruncă o privire spre nord, unde pădurile joase crescuseră pe o culme împodobită cu tufe de liliac, cât vezi cu ochii. Niciodată nu se plictisea de acest peisaj, nici de sunetele familiare ale valurilor din fundal, care se izbeau de stânci, de țipetele pescărușilor care zburau deasupra și de sirenele vapoarelor care sunau pe măsură ce soseau sau plecau din port. Îî plăcea să asculte dangătul clopotelor bisericii și ciripitul păsărilor din copaci. În exteriorul caselor, o abundență de cârciumărese și canna împodobeau fermecător o mulțime de ghivece, iar florile bougainvillea mov – purpurii se revărsau peste ziduri.

În ceea ce privește personajele, au existat unele pe care le-am plăcut și altele care m-au făcut să vreau să le scot din roman. Am fost de partea Louisei de la început și, cu siguranță ea a avut mai multă răbdare decât mine. Apoi, în topul personajelor preferate, a urmat Leo, proprietarul plantației de scorțișoară, un bărbat neconvențional, independent, dar cu o inimă de aur.

Povestea Louisei este impresionantă dar ruptă de realitate. Îmi este greu să cred că o femeie ar putea accepta atât de senin tot răul care i s-a făcut și, mai mult decât atât, că s-ar transforma în protectoarea acelui rău. Iar dacă există cineva care a urmat pașii ei, clar, trebuie declarată sfântă.

Dar, pentru că nu pot să dezvolt acest subiect fără a dezvălui detalii importante, am sa ma opresc aici și vă las pe voi să descoperiți drama Louisei și să faceți o călătorie minunată prin Orașul Fort Galle.

Cartea poate fi achiziționată de la Editura Nemira

Data apariției8 iul. 2019
Titlu originalThe Saphire Widow
ColecțiaDamen Tango
ISBN978-606-43-0547-3
Cod bară9786064305473
AutorDinah Jefferies
TraducătorEdith Negulici
FormatPaperback
Dimensiuni130 x 200 mm
Nr. pagini424
Număr volume1
EdituraNemira

10 Comments

 • Dana iulie 24, 2019 at 7:17 am

  Abia astept să descopăr si eu aceasta poveste! Prezentarea ta frumoasă m-a covins că este o carte care îmi va plăcea.

 • Doamna T iulie 28, 2019 at 9:31 pm

  Imi place titlul. ☺ Si atmosfera cred ca mi-ar placea. Eroina, hm, trebuie sa vad.

 • Simona-Victorița Brusturet iulie 31, 2019 at 3:37 am

  Si eu am ramas vaduva de tanara iar de curand mi-am pierdut si mama…

 • LORENA ANAMARIA ZAMFIR august 17, 2019 at 10:52 am

  Nu am citit cartea,dar recenzia mă convins că este vorba despre o poveste interesantă!💗📖

 • Nita Andreea august 17, 2019 at 10:57 am

  Abia aștept să o citesc și eu.

 • Nela august 17, 2019 at 10:57 am

  O combinație interesantă: mister și descrierea unor locuri fermecătoare.

 • Alexandra august 17, 2019 at 1:42 pm

  Super interesantă

 • Maria Aghinitei august 17, 2019 at 2:47 pm

  Interesanta descriere a cartii! bas vrea sa citesc povestea Louisei si mai ales descrierile spectaculoase ale locațiilor și peisajelor1

 • Simona Banica august 18, 2019 at 1:15 pm

  Foarte interesanta recenzie, o sa citesc cartea cu siguranta.

 • Gavriloi Adina august 20, 2019 at 8:01 am

  Nu am citit-o încă, deși este pe lista mea de ceva timp.Pare interesantă și mi-a plăcut și ”Soția plantatorului de ceai”, așa că probabil îmi va plăcea și aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *