Triologia Grisha – Leigh Bardugo (recenzie) – Editura TREI

iulie 7, 2019

– Ce este infinit?

– Universul și lăcomia.

Descriere:

Trilogia Grisha cuprinde volumele: Regatul Umbrelor • Regatul Furtunilor • Regatul Luminilor

Magnific. Epopeic. Irezistibil. Magic.

Falia Umbrei, un tinut invaluit in bezna, populat de monstri, distruge treptat Ravka, o natiune altadata mareata.

Alina, o fata orfana, singuratica, descopera ca poseda o putere unica, ce o face sa patrunda in lumea elitei magice a regatului – Grisha. Ar putea ea sa destrame vraja demonica a Faliei Umbrei, eliberandu-si tara?

Intunecatul, o fiinta cu o putere de seductie teribila, este conducatorul Grishei. Daca isi va implini destinul, Alina va fi nevoita sa descopere cum sa se foloseasca de harul sau si cum sa reziste atractiei periculoase pe care o simte fata de temutul stapan.

Insa in timp ce-si contempla viitorul naucitor, Alina nu-l poate uita pe Mal, cel mai bun prieten al sau din copilarie.

„Nu se compara cu nimic din ce-am citit vreodata.” – Veronica Roth, autoarea bestsellerului Divergent.

Recenzie:

Această serie este un must-read. Magia și construcția lumii din această triologie este absolut uimitoare. Atmosfera este întunecată, puternică și uneori înfricoșătoare. Totul este viu și pur și simplu captivant. Deși am terminat seria de câteva zile, tot la ea ma gândesc.


Povestea este spusă din perspectiva unei fete de 17 ani – Alina Starkov. Acțiunea are loc într-o alta Rusie fictivă, re-imaginată. Două națiuni care se confruntă cu războaie sunt despărțite de Falie, un întuneric ce acoperă o mare parte din granițele ambelor națiuni, bântuite de creaturi periculoase numite volcre. A trece prin întunericul Faliei ar putea fi sinonim cu sinuciderea.

În această lume, Grisha (oamenii care au diferite puteri supranaturale, precum manipularea apei sau a vântului) conduc. Cel mai puternic dintre ei este Întunecatul, aparent un om cu „păr des și negru, ochi limpezi și cenușii, ce strălucesc precum cuarțul”. De-a lungul întregii sale vieți el a fost în căutarea acelui Grisha care ar putea manipula lumina, o putere la fel de rară precum era cea a Întunecatului. Despre Invocatoarea soarelui se spune că ar fi capabilă să distrugă întunericul Faliei pentru totdeauna și să redea libertatea regatelor. Este Alina salvarea pe care toți o caută?

În aceasta poveste fata se salvează singură.

Nu pot spune că personajul principal – Alina mi-a plăcut în mod special. Dar cu siguranță ea a fost prințesa care s-a salvat singura.

Alina este complexată de felul în care arată și are grijă să ne amintească asta în aproape fiecare capitol. Ea este puternică uneori, dar naivă și nesigură în același timp. Nesiguranța îi învăluie toate planurile, inclusiv cel sentimental. Se lasă prinsa în mrejele tuturor promisiunilor amoroase. În jurul ei roiesc trei bărbați iar eu am avut impresia că și-ar fi dorit să rămână cu toți trei. Poveștii de dragoste, fie ea și un trio, îi lipsește substanța, profunzimea, emoția, pasiunea.

Începând cu al doilea volum, deși nu aș putea spune că Alina evoluează foarte mult față de primul, totuși, cel puțin, începe să ia propriile decizii și să nu se mai lase folosită. Ea spune că dorește să fie un lider, dar nu am văzut-o niciodată comportându-se ca unul, ci doar se lasă condusă deseori de setea de putere, aceeași cu a Întunecatului.

Asemănatul caută Asemănătorul.

Ea este protejată și ajutată de fiecare dată de alte persoane, fiindu-i greu să își descopere menirea, poate cu excepția uneia dintre cele mai evidente misiuni în jurul căreia Alina se învârte în toate cele trei volume – salvara lui Mal. Încă de la începutul seriei și până la final ea își riscă viața pentru a-l apăra pe Mal. În această poveste printul nu salvează niciodată prințesa, ci ea se salvează singură.

Mal, prietenul ei cel mai bun, este un orfan care a crescut alături de Alina, împărtășind amândoi durerea lipsei părinților, durerea lipsei unui loc pe care să îl numească acasa.

Pănă să își descopere puterea supranaturală, Alina fusese întodeauna îndrăgostită de acesta dar Mal nu a putut-o privi mai mult decât ca pe o simplă prietenă. Totul se schimbă când ea devine Invocatoarea Soarelui și toată Ravka roiește în jurul ei. Atunci îl lovește și pe Mal, brusc. îndrăgosteala și își inchină viața și voința la picioarele Alinei. Din această încercare de poveste de dragoste a lipsit bărbatul. Mal a părut până aproape de finalul cărții un copil speriat, fugind mereu în poalele Alinei atunci când avea probleme. La final și-a revenit un pic, dar a fost prea târziu pentru a-și salva imaginea.

Întunecatul (aici este partea mea favorită din serie) este personajul malefic, opusul și în același timp asemănătorul Alinei, forța primordială Yin al cărui destin întodeauna va fi legat de Yang (Alina) – strălucirea solară, elementul luminos, iar impreuna cei doi sunt dansul intre întuneric și lumină, tânjind unul după puterea celuilalt ca două jumătăți flămânde după un întreg.

Chiar și finalul seriei se contopește cu acest concept al lui Lao Zu:

„Calea este Una/Unul.

Una/Unul da nastere la Doi.

Doi dau nastere la Trei.

Iar Trei la tot ceea ce exista.”

Întunecat, ademenitor, misterios, tipul ăsta este cea mai puternică figură din toată triologia. Este foarte temut, multe zvonuri și povestiri se învârt în jurul trecutului său enigmatic. El este capabil să manipuleze întunericul, fiind, de asemenea, și un amplificator viu, ceea ce înseamnă că el este capabil să sporească puterile altora. Pentru o vreme, Alina nu este în stare să-și manevreze puterea fără ajutorul său, sau a Baghrei (fiind și ea un amplificator viu). Foarte curând, Alina va fi învăluită în vraja Întunecatului. Și, simultan, așa vei fi și tu.

– Tu să-mi spui, fata mea. De ce e atât de rea viața ta aici? Haine noi, un pat moale, mâncare caldă la fiecare masă, șansa de a fi favorita Întunecatului.

– Nu-s favorita lui.

– Dar ai vrea să fii.

Nikolai, unul dintre prinți, care își va face apariția începând cu al doilea volum, a urcat rapid pe scara personajelor mele preferate, în ciuda puținei atenții oferite de autoare acestuia. Este amuzant, inteligent, puternic și drept, dar Alina nu îl merită. Ei îi plac personajele slabe asupra cărora să aibă control și pentru care să își riște viața de fiecare dată.

Am iubit aceste cărți. Triologia a devenit una dintre preferatele mele. Chiar și caracterele pe care nu ar trebui să le placi, se strecoară undeva printr-un fir întunecat și te fac să îți pese de ele. Bardugo a creat o capodoperă care ar trebui citită și recitită. Ofer nota maxima pentru această serie, cu toate minusurile și plusurile ei.

Despre autoare


LEIGH BARDUGO este autoarea unor bestselleruri care au atins numărul 1 pe lista revistelor New York Times şi USA Today, cum ar fi Banda celor şase ciori, Răzbunarea ciorilor şi trilogia Grisha. S-a născut la Ierusalim, a crescut în Los Angeles şi a absolvit Universitatea Yale. S-a îndrăgostit de Wonder Woman de mică şi şi-a petrecut bună parte din copilărie construindu-şi brăţări din hârtie cerată şi învârtindu-se în faţa casei până nu se mai ţinea pe picioare. În prezent locuieşte şi scrie la Hollywood, unde mai şi cântă din când în când cu formaţia ei.

2 Comments

  • Adina iulie 7, 2019 at 8:56 am

    Imi place de mor interpretarea Yang- Yin. Pana acum, ma gandeam la aceste doua simboluri strict ca masculin-feminin. Comparatia ta mi-a deschis ochii: e lumina-intuneric. Superba recenzia :*

  • Adriana iulie 11, 2019 at 4:37 pm

    Am citit si eu primul volum. E foarte frumos. Sper sa reiau curand si celelalte volume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *