Blestemul mării – Shea Earnshaw (recenzie)

iunie 22, 2019

DESCRIERE

Cu două sute de ani în urmă, trei surori au fost condamnate la moarte pentru vrăjitorie. Cu pietre legate de glezne, fetele au fost aruncate în ocean și lăsate să se înece. Acum, în fiecare vară, Marguerite, Aurora și Hazel Swan se întorc în oraș și ucid fără milă. An de an, trei băieți își găsesc pieirea în adâncuri, atrași de farmecul răvășitor al misterioaselor surori.

Penny Talbot locuiește împreună cu mama ei pe o insulă din apropiere de Sparrow și are în grijă bătrânul far. În mod surprinzător, adolescenta cuminte și retrasă știe o mulțime de lucruri despre năpasta care s-a abătut asupra micii așezari în urmă cu două secole și a descoperit chiar și metoda prin care Marguerite, Aurora și Hazel pot fi oprite.

Totul se complică atunci când în orașul blestemat sosește ca din întâmplare Bo Carter, un tânar fermecător, dar plin de secrete, pe care însă nu e gata să le dezvăluie. Încetul cu încetul, băiatul va cădea în mrejele surorilor Swan, iar Penny va fi silită să facă o alegere cumplită: să se salveze sau să îl salveze pe Bo?

„Cititorii se vor cufunda cu plăcere în această carte de atmosferă minunat meșteșugită.” Kirkus Reviews

RECENZIE

Romanul urmărește povestea adolescentei, Penny Talbot, în vârstă de 17 ani. Orașul Oregon a fost distrus de legenda surorilor Swan (Marguerite, Aurora și Hazel), unde în fiecare an, începând cu 1 iunie, trei fete locale sunt posedate de cele trei surori Swan, pentru a atrage tinerii în mare, spre moarte. Legenda spune că, acum două secole, surorile Swan au fost considerate a fi vrăjitoare și au fost ucise. Dar ele se întorc în fiecare an pentru a bântui localnicii și pentru se răzbuna.

Principalul nostru personaj, Penny este o fire singuratică, singura ei prietenă fiind Rose. Penny este invitată să participe la petrecerea de pe plajă împreună cu ceilalți studenți de la liceu, astfel încât să poată întâmpina legenda surorilor Swan, așa cum fac în fiecare an.
În acea zi ea întâlnește un băiat căutând un loc de muncă pe insulă, un străin.
Se întâmplă în ziua în care surorile Swan își încep ritualul morbid.
Cine este el?
De ce a venit la Sparrow?
Sa fie curiozitate morbidă ca la toți ceilalți turiști sau coincidență?

Blestemul Mării este o poveste misterioasă, magică și intrigantă unde romantismul face parte din mister: trei surori Swan se întorc în fiecare vară, ca fantome, pentru a cuceri băieții și a le fura sufletele (la propriu și la figurat). Romantismul nu este menit să fie partea cea mai convingătoare a narațiunii pentru că nici măcar nu știm dacă este real sau dacă putem avea încredere în cineva. Există o combinație interesantă a tradiției paranormale și a orașului. Autoarea a făcut o treabă excelentă cu îmbinarea trecutului și prezentului.

Capitolele alternează între prezent și retrospective ale vieții surorilor Swan, acum 200 de ani, pentru a se suprapune în ultimele capitole. Epocile se încrucișează, se amestecă și istoria se repetă între dragoste și trădare.

Atmosfera fantastică se instalează treptat în poveste și cuprinde imediat personajele, fără ca cititorul să perceapă trecerea. Plecăm de la mistere, la revelații iar complotul este împletit. Eu, recunosc, am fost prinsă și n-am bănuit nicio clipa finalul. Am început să mă îndoiesc, să fac planuri asupra complotului, să dezvolt teoriile conspirației. Toate au dat greș.

Cel mai mult mi-a plăcut tabloul creat de Shea Ernshaw. Mi-am imaginat atmosfera umedă și copleșitoare din Sparrow – un mic oraș de coastă, slab populat, înconjurat de apă, înconjurat de maree, inconjurat de blesteme. Un loc gri, unde vechile bărci, devorate de apă, stagnează la doc, unde vântul nu încetează niciodată, unde vocea oceanului preia orice altceva. In același timp Sparrrow este și o cameră opresivă aflată în permanentă stare de imersiune, sufocantă.

Personajele sunt foarte îndrăznețe, înconjurate de multe mistere, ceea ce întărește atmosfera romanului, dar mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre ele. Cred ca povestea, așa cum este creată de autoare, avea potențialul de a fi continuată sau, cel puțin, de a fi dezvoltată mai bine. Mi-ar fi plăcut să văd și perspectiva celorlalte două surori, să aflu mai multe despre personajele secundare și chiar despre Bo (străinul prins în blestemul acestui oraș). Mi-ar fi plăcut să aflu de unde își iau surorile magia acestui blestem, dacă nu au avut-o cât au trăit. Am rămas cu multe întrebări, dar este un roman frumos care merită citit.

Categorii: Moderni, contemporani

Traducatori: Iordana Ferent, Stefan Ferent

Limba: Engleza

Data publicării: 2019

Editura: Corint

Tip copertă: Paperback

Nr Pag: 320

Colectie: Leda Edge

ISBN:97860679359986 Comments

 • Dana iunie 27, 2019 at 10:32 am

  Cartea care m-a convins sa citesc fantasy – ma atrag povestile cu vrajitoare.:))

 • Manuela Stanica iulie 11, 2019 at 3:10 pm

  Foarte frumoasa recenzia si foarte tentatanta!😍 Imi place subiectul cartii si are o coperta foarte frumoasa.

 • Hegedus Rozalia Rodica iulie 11, 2019 at 3:35 pm

  O recenzie foarte bună, dar și o carte foarte buna. Merită citită

 • Alexandra iulie 11, 2019 at 4:36 pm

  Foarte interesantă!

 • Rezmuves Andrada iulie 11, 2019 at 4:59 pm

  Superbă recenzia! Îmi doresc şi eu acest roman 🥰

 • Maria Aghinitei iulie 15, 2019 at 9:27 am

  Recenzie excelenta! Imi plac povestile SF si povestea celor 3 surori pare interesanta ! Multumesc pentru recenzie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *