Eliza și monștrii ei – Francesca Zappia (recenzie)

iunie 17, 2019

Descriere:

Povestea ei este un fenomen
Viața ei este un dezastru

În lumea reală, Eliza, o fată de 18 ani, este timidă, ciudată și lipsită de prieteni. Online este LadyConstellation, creatoarea anonimă a Monstrous Sea, un webcomic extrem de popular, cu milioane de followers și de fani în întreaga lume. Eliza nu-și închipuie că ar putea vreodată să îndrăgească lumea reală așa cum o iubește pe cea online și nu simte nicio dorință să încerce.

Apoi Wallace Warland, cel mai mare scriitor de fanfiction pentru Monstrous Sea, se transferă la școala ei. Wallace crede că Eliza este un fan ca oricare altul și, pe măsură ce băiatul o scoate din carapacea ei, fata începe să se întrebe dacă nu cumva viața offline merită o șansă. Dar, când secretul Elizei este împărtășit din greșeală cu restul lumii, tot ce a construit – povestea ei, relația ei cu Wallace, până și propria sănătate mintală – începe să se năruiască.

Recenzie:

Principalul personaj – Eliza – poate fi oricare dintre noi. Eliza este o fată introvertită, care se ascunde în mulțime, trece neobservată, este constant dezorientată și nu simte că aparține acestei societăți. Ea este o adolescentă neînțeleasă de părinți și o soră mai mare care nu are o relație deosebit de profundă cu cei doi frați mai mici. Ea prefera să-și petreacă timpul în fața ecranului computerului sau să lucreze la proiectul ei fanfiction care are succes printre internauți. Ea este persoana care se află în spatele creatoarei – LadyConstellation, un nickname anonim ales de Eliza pentru popularul ei proiect webcomic Monstrous Sea. Lucrurile trebuiau sa meargă conform planului: ea sa termine atât proiectul de benzi desenate, cât și liceul și să meargă la facultate.

Vreau să ajung acolo. Vreau să fiu într-un loc în care liceul nu e decât o glumă și unde să nu trebuiască să fiu în preajma oamenilor dacă nu vreau și unde nimănui nu-i pasă de hainele pe care le port sau de felul în care arăt sau de ceea ce fac.

Dar lucrurile se schimbă când se împrietenește cu noul coleg, Wallace Warland, care se dovedește a fi nu numai un fan al proiectului ei Monstrous Sea, dar și un scriitor de ficțiune, iar Eliza începe să se întrebe dacă viața în afara camerei ei, în afara comunității digitale poate fi frumoasă.

Ca în toate povestirile, trebuie să existe o ieșire narativă care să creeze o revigorare a vieții cotidiene a protagonistului. Wallace este un tânăr misterios și tăcut dar care reușește să demoleze complet armura Elizei, arzând orice certitudine și spărgând orice securitate și echilibru de care ea a dispus în trecut.

Titlul cărții este atât o referință la cartea Elizei de benzi desenate, în jurul căreia se desfășoară povestea, cât și o legătură cu temerile ei, cele zeci, sute de temeri pe care le avem cu toții, monștrii cu care trebuie să luptăm în fiecare zi.

Este o poveste care atinge mai multe probleme actuale, pe care autoarea le abordează cu sensibilitate. Printre cele mai importante este internetul – lumea virtuală, cu toate anexele sale, încrederea pe care o acordăm oamenilor care se află în spatele unui ecran atunci când nimeni nu știe adevărata identitate și puterea de acaparare a persoanei într-o lume care nu există, o lume rapidă, superficială și deseori solitară. Dar Eliza găsește aici oameni cu care să vorbească despre ceea ce o pasionează, în această lume ea simte că e importantă, în cele din urmă înțeleasă și nu este judecată. Este întotdeauna mai ușor în acest fel. Oamenii vor ști doar ce vrem să știe.

Trec și peste ziua asta așa cum fac de obicei: încerc din răsputeri să ma fac nevăzută. Am auzit că e mult mai simplu să treci peste o zi de școală dacă ai prieteni cu care să vorbești, dar toți prietenii mei sunt online. Cândva aveam și prieteni offline.

Așa cum era anticipat, în viața reală a Elizei există atât de multă singurătate. Ceea ce trebuie să înțelegem este că trebuie să împărțim momentele „on” și cele „off” în așa fel încât ultimele să primeze, că nu ne putem baza pe ceva care nu există sau există dar poate nu este cine se prezintă.

LadyCostellation este o stea polară pentru o mie de adepți, în timp ce Eliza se simte cel mai bine în singurătate, un contrast atât de des întâlnit în ziua de astăzi și tocmai de aceea acest roman capătă o importanță aparte

Alte aspecte importante sunt încrederea în sine și în alte persoane, pasiunile care trebuie urmate și cultivate, problemele adolescenței și agresivitatea virtuală. Această carte este despre regăsirea sinelui și acceptarea propriei persoane. E vorba despre prietenie. Este vorba despre ieșirea din cochilie. Este vorba despre ce se află în adâncuri (există monștri în mare).

O carte frumoasă, o lecție de viață. Cartea poate fi achiziționată de la Editura Storia Books

Traducător: Ionela Chirilă
Titlul original: Eliza and Her Monsters
Data publicării: 2018
Recomandată: +16 ani

 

12 Comments

 • Manuela Stanica iunie 17, 2019 at 2:56 pm

  Frumoasa recenzie! Felicitari! Am sa trec si eu cartea pe lista de dorinte,chiar mi-ar placea sa o citesc.

 • Kitti iunie 17, 2019 at 3:25 pm

  Pare interesanta,o sa o pun si eu pe lista 😀 Cred ca asa ceva chiar se poate intampla cu adolescentii din ziua de astazi…

 • Lisac Bia Raluca iunie 17, 2019 at 3:33 pm

  O super recenzie!Vreau să o citesc şi eu😍Îmi plac mult cărțile pentru copii.

 • anasylvi iunie 17, 2019 at 3:49 pm

  O carte pe care o am si eu pe lista. Multumesc pentru recomandare!

 • Angelica iunie 17, 2019 at 5:51 pm

  Este o carte pe gustul meu, o să o trec sigur pe listă! Multumesc pentru recenzie !

 • Felly Felicia iunie 19, 2019 at 6:26 am

  Superba recenzie! Clar o trec pe lista mea!

 • Andreeea iunie 21, 2019 at 8:50 am

  După această recenzie ,chiar imi doresc sa lectura această carte

 • Andrei Bădică iunie 21, 2019 at 3:10 pm

  Felicitări pentru recenzie!

 • Bianca iunie 23, 2019 at 8:45 pm

  Frumoasă recenzie!!😘

 • Mada iulie 11, 2019 at 8:36 pm

  Foarte buna recenzia 👏🏻 🤗 am adăugat o și eu pe lista mea

 • Diana iulie 15, 2019 at 7:12 pm

  O recenzie minunata. De abia astept sa descopăr povestea Elizei.

 • Ionela Mateș iulie 31, 2019 at 6:55 pm

  E o carte incitanta si datorita titlului…interesanta nu doar pentru copii, ci mai ales pentru adulti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *