EROII – JOE ABERCROMBIE (recenzie)

iunie 12, 2019

Descriere:

O poveste din universul seriei bestseller PRIMA LEGE.

Trei barbați. O bătălie. Niciun erou.

Se spune ca Dow cel Negru a omorât mai mulți oameni decât iarna aprigă și ca și-a făcut drum spre tronul Nordului pe un deal de cranii. Regele Uniunii, un vecin tot mai invidios, nu se poate uita indiferent la cum ajunge tot mai puternic. S-au dat ordinele, iar armatele se târăsc deja prin noroi, la miazănoapte.

Mii de oameni se îndreaptă spre un cerc uitat de pietre, pe un deal oarecare, într-o vale fără nume, cu o mulțime de metale foarte ascuțite la brâu.

„Imaginați-vă Stâpănul inelelor regizat de Kurosawa!“
Wall Street Journal

„Romanul Eroii este despre duplicitatea războiului și a oamenilor corupți, însetați de mai multa putere; sângeros și violent, dar niciodată gratuit, plin de momente de umor negru, caracterizări puternice ale personajelor și multe idei înțelepte despre slăbiciunea rasei umane. Genial!“
The Guardian

Recenzie:

Este prima mea întâlnire cu Joe Abecrombie și la finalul acestui roman am concluzionat că exista autori debutanți care te pot impresiona, exista autori cu experiență care te pot dezamăgi și apoi exista autori precum Abercrombie – zei umani care au puterea de a da viață unor lumi în care realul se îmbină atât de bine cu fantasticul încât absoarbe cititorul cu totul. Citindu-l pe Abercrombie vei auzi armele lovindu-se una de alta, în timpul unui râvnit dans al morții, vei simți pericolul trădării apoi vei empatiza cu ucigașii, vei călători cu ușurință prin sufletul războiului și vei descoperi că cea mai importantă bătălie nu este cea care se dă pe câmpul de lupta ci aceea care se ascunde în interiorul fiecărui personaj – conflicte psihologice perfect construite.

„Eroii” sunt precum un roller coaster deoarece acoperă trei zile de luptă, dar fiecare aspect al acestei lupte aduce romanului o greutate emoțională puternică, presărată pe alocuri de umor inteligent. În această bătălie nimeni nu doarme, nimeni nu lasă garda jos pentru că o singura greșeală, o clipă de îndoială, poate distruge totul.

Mi-a plăcut foarte mult contrastul dintre titlu și personaje. Recunosc, fiind prima mea întâlnire cu acest autor, am crezut că povestea se învârte asupra unor fapte nobile, pe care numai eroii le pot face. O componentă cheie a atâtor creații literare este eroismul. Și poate aceasta componentă cheie, care atrage atât de mult cititorul, este tocmai o sete de nestăvilit a societății. Știm ca societatea contemporană râvnește după eroi, pentru a putea trăi cu speranța că există în lume cineva mai bun decât noi, că suntem încă în siguranță pentru că cineva prețuiește mai mult o idee nobila, un om, un animal, decât pe el însuși. Avem nevoie de eroi pentru că răutatea se vede peste tot, în timp ce bunătatea nu face zgomot. Gândiți-vă cât de rapidă este societatea în a numi pe cineva un erou. Avem întodeauna dreptate? Este erou cel care face ce ar fi trebuit (în circumstanțe sănătoase) să facă oricine? Ne-am îndepărtat atât de mult de filantropie încât a devenit atât de simplu să fii erou? În acest roman, Abercrombie ne arată clipele de război într-un cadru fantastic în timp ce explorează ideea de eroism. După cum se poate aștepta, el are o viziune profund cinică și ironică a eroismului, dar niciodată una simplistă.

La baza acestei cărți stă o poveste despre cât de inutil și oribil este războiul. Au dispărut zilele în care lupta era glorificată, considerată nobilă și incitantă. Personajele suferă și vedem mai multă moarte decât ne-am dori. Abercrombie face cu adevărat eforturi pentru a arăta absurditatea războiului și modul cum îi distruge pe cei din jurul lor.

Bărbați și femei – exemple de anti eroi, dezvăluie și bat în cuie adevărul cumplit: în urma nu rămân decât victime și niciun câștigător.

– Femeile și faptele lor miloase, nu? le aruncă el ofițerilor, stârnind un val de râsete lingușitoare.

– Barbații și jocul lor de-a războiul, nu? (…)Ce prostie caraghioasă să încerci să salvezi o viață sau două! Acum pricep. Ar trebui să-i lăsăm să cadă ca muștele pe marginea drumului, să răspândim focurile și putregaiul oriunde este posibil și să facem din țara lor un pustiu blestemat. Asta îi va învăța să respecte Uniunea, nu?

Favoritul meu este Printul Calder. Nu știu cum a fost în celelalte volume dar aici pare cel mai uman dintre toți. Dar deși aparent el ezită să-și scoată sabia nu înseamnă că nu poate să atingă periculos calea din vârful gloriei. Împreună cu multe alte personaje sau lideri ai Uniunii, autorul creează un tablou care înfățisează un întreg peisaj de reacții personale față de război.

Romanul este prezentat cu o doză sănătoasă și paradoxală de umor și scene macabre, la care se adaugă experiența trăită de personaje, alături de situații dubioase, dialoguri condimentate și surprize vicioase, totul desfășurându-se într-un cadru de ambiguitate morală pentru a oferi cititorului o experiență literară greu de uitat.

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii NEMIRA.

An aparitie: 2019

Autor: Joe Abercrombie

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Armada

Editie: Necartonata

Editura: NEMIRA

Format: 200 x 130 x 43 mm

Nr. pagini: 744

Titlu Original: Heroes

Traducator: Monica Serban

One Comment

  • anasylvi iunie 12, 2019 at 3:17 pm

    O carte care mi-a placut foarte mult si mie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *