De neînvins – Lauren Hillenbrand – O poveste despre supraviețuire (recenzie)

mai 3, 2019

Descriere:

În copilărie, Louis Zamperini a fost un delincvent incorigibil. În adolescenţă, el şi-a orientat spiritul rebel spre atletism, descoperindu-şi un talent uimitor, care l-a dus la Jocurile Olimpice de la Berlin. După începerea celui de-Al Doilea Război Mondial, sportivul a devenit aviator. În luna mai a anului 1943, bombardierul său s-a prăbuşit în Oceanul Pacific şi Zamperini a supravieţuit pe o barcă de salvare vreme de 47 de zile. A urmat experienţa de coşmar a lagărelor japoneze pentru prizonieri de război. La limita rezistenţei, Zamperini a răspuns disperării cu ingeniozitate, suferinţelor cu speranţă, brutalităţilor cu revoltă. Soarta lui, triumfătoare şi tragică deopotrivă, avea să atârne de firul tot mai subţire al voinţei sale.

De neinvins este o marturie de neuitat a rezistentei mintii, corpului si spiritului uman, adusa stralucitor la viata de Laura Hillenbrand.

Laura Hillenbrand este autoarea a doua carti ajunse pe prima pozitie a topului de bestselleruri din New York Times – De neinvins si Seabiscuit: An American Legend, care a fost nominalizata pentru Premiul National Books Critics Circle, a castigat Premiile Book Sense Book of the Year si William Hill Sports Book of the Year, a ajuns pe cincisprezece liste cu cele mai bune carti ale anului si a inspirat filmul Cursa secolului, nominalizat la sapte premii Oscar, inclusiv pentru „Cel mai bun film”. Laura Hillenbrand este consultant pentru filmul artistic realizat de Universal Pictures pe baza cartii De neinvins, iar articolul „A Sudden Illness”, publicat de ea in revista New Yorker, a obtinut Premiul National Magazine 2004. A mai publicat in The New York Times, Vanity Fair, The Washington Post si Los Angeles Times. Impreuna cu actorul Gary Sinise a pus bazele fundatiei caritabile Operation International Children, care asigura rechizite scolare copiilor prin intermediul soldatilor americani.

Recenzie:

Anecdotele legate de părinții lui Louis Zamperini dezvăluie un copil neastâmpărat care se opunea regulilor. Acest fapt i-a adus nenumărate necazuri atât cu colegii, cât și cu poliția, pana când fratele său, Pete, l-a încurajat să facă un sport – să alerge.

Din acel moment, povestea lui Louis Zamperini se înalță spre faima olimpică la Berlin în 1936.

Fiul unui pastor din Indiana, Phillips era un barbat blând, care avea o singura pasiune mistuitoare: era îndragostit de Cecy Perry.

Dacă ar exista o justiție în lume, povestea s-ar fi terminat acolo, iar imaginația, inventivitatea și hotărârea lui Louie și Phillips ar fi fost recompensate cu medalii și clopote de nuntă. Dar nu s-a întâmplat asta. Din păcate, viitorul a fost scurtat de cel de-al doilea război mondial. Jocurile Olimpice au fost puse în așteptare, iar Louis a fost recrutat în corpul aerian al armatei, unde legiunea lui a devenit o legendă. Apoi, în 1943, avionul lui Louis s-a prăbușit peste Pacific, reușind totuși să supraviețuiască împotriva tuturor șanselor.

Dacă mă scoți de aici, Dumnezeule, te voi servi pentru totdeauna.

Și a fost scos: după ce a plutit în deriva mii de kilometri, a fost văzut de marinarii marinei japoneze. Crezuse că fusese salvat, dar iadul abia acum începe. Ceea ce a urmat trebuie să fie citit pentru a fi crezut, dar chiar și după ce ați citit, ați putea găsi faptele totuși de necrezut. Voi spune doar că, dacă ar trebui să aleg între pericolele oceanului deschis și abuzul și degradarea sistematică pe care Phillips și Louie le-au suferit în mâinile soldaților japonezi, aș alege oceanul fără ezitare.

Povestea ce urmează acestui moment stârnește revoltă, suferință și dă naștere la acea întrebare care va rămâne mereu fără răspuns: DE CE?

Dar este necesar să înțelegem că războiul nu are niciun câștigător. În război toți pierdem. Durerea își face culcuș, cucerind fiecare cămin și cu cât se instalează mai confortabil, cu atât ne îndepărtăm mai mult de ceea ce ar trebui să însemne umanitatea. Sunt vinovați conducătorii care au pornit în primul rând haosul, dar vina coboară mult mai jos, la soldații, civilii care au făcut acte de cruzime inimaginabila asupra unor oameni care nu se mai puteau apăra, asupra unor oameni pentru care războiul se sfârșise și pentru care începuse lupta pentru supraviețuire, pentru redobândirea demnității.

„Puţine societăţi umane preţuiesc demnitatea şi se tem de umilire mai mult ca societatea japoneză, pentru care pierderea onoarei merită sinuciderea. Poate că aceasta a fost şi explicaţia pentru care soldaţii japonezi din al Doilea Război Mondial şi-au umilit deţinuţii cu atâta zel, căutând să le ia ceea ce era cel mai dureros şi mai grav de pierdut. Pe Kwajalein, Louie şi Phil au aflat un adevăr sumbru, pe care îl cunoşteau prea bine prizonierii fără scăpare din lagărele morţii organizate de Hitler, sclavii din sudul Americii şi sute de generaţii de oameni pierduţi. Demnitatea este esenţială pentru supravieţuirea umană, la fel ca apa, mâncarea sau oxigenul. Păstrarea încăpăţânată a demnităţii, chiar şi în faţa unor încercări fizice extreme, poate să menţină treaz spiritul unui om mult timp după momentul în care trupul a ajuns deja la limita supravieţuirii. Pierderea demnităţii poate să ucidă oamenii aşa cum o pot face setea, foamea, expunerea la intemperii sau asfixierea, dar cu mai multă cruzime. În locuri precum Kwajalein, degradarea era la fel de mortală precum gloanţele”

Aceasta este o carte extrem de utilă – esențială. Am dat ultima pagină cu o reînnoire a convingerii că omenirea trebuie să găsească o cale de a-și rezolva diferențele departe de război. Ar fi plăcut să ne gândim că am învățat o lecție din tragedia atomică care a pus capăt războiului cu Japonia și că conștientizarea noastră cu privire la consecințele oribile și inumane ale unui război modern, va fi suficientă pentru a descuraja această idee. Trebuie să ne oprim să ne omorâm unii pe alții. Trebuie toți, în sfârșit și fără echivoc, să acceptăm și să îmbrățișăm fraternitatea omului.

Dar această poveste nu este doar despre război. Indiferent cine suntem și unde trăim, cu toții ne confruntăm cu provocări și, uneori, aceste provocări se simt insurmontabile. Cu siguranță pasajele frumos scrise ale lui Hillenbrand vor oferi fiecărui cititor inspirația de a căuta acea forță din interior și de a o găsi – așa cum a făcut-o Zamperini.

Romanul a fost ecranizat în anul 2014, filmul fiind la fel de tulburător.

Categorii:Biografii, memorii, jurnale

Limba: Romana

Data publicării: 2014

Editura:Corint

Editie: YA

Nr Pag: 332

Limba Original: Engleza

Titlu Original: Unbroken

9 Comments

 • anasylvi mai 3, 2019 at 3:32 pm

  Un subiect fascinant, bazat pe poveste reala, care ma atrage si pe mine. Cu siguranta este o lectura intensa, care iti ramane in minte.

 • Mihaela-Daniela Dobre mai 14, 2019 at 4:35 pm

  Frumoasă recenzie! Interesantă carte! O voi citi și eu.

 • Aghinitei Maria mai 21, 2019 at 10:21 am

  Un subiect atractiv si care m-a fascinat, caci atunci cand a crezut ca s-a salvat a intrat in iad! Frumoasa recenzie!

 • Gavriloi Adina mai 31, 2019 at 8:45 pm

  Din recenzie mi-am dat seama că este o carte care merită citită, mi-a trezit interesul.

 • Doamna T iunie 1, 2019 at 9:31 pm

  M-au atras coperta, apoi autoarea si subiectul cartii. Nici filmul nu l-am vazut, dar il pun pe lista.

 • Razvan iunie 19, 2019 at 6:08 pm

  Frumos!

 • Danna Dr iulie 11, 2019 at 4:52 pm

  As vrea Mult sa o citesc , mi se pare interesanta

 • Luca Nicoleta iulie 11, 2019 at 5:43 pm

  Interesant 💕 o sa o citesc 💕

 • Toader georgel iulie 11, 2019 at 10:40 pm

  O carte care incita..mi-ati starnit curiozitatea, o voi citi si eu, mai ales ca sunt adeptul cartilor care descriu perioada celor doua razboaie mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *