Everless – Sara Holland (recenzie)

aprilie 19, 2019

DESCRIERE

TIMPUL ESTE O INCHISOARE. EA ESTE CHEIA.

In regatul Sempera, timpul este moneda de schimb – extras din sange, amestecat cu fier si consumat pentru a prelungi vietile oamenilor. Cei bogati ii taxeaza pe cei saraci si astfel reusesc sa traiasca secole la rand.

Nimeni nu uraste aristocratia mai mult decat Jules Ember. Cu cativa ani in urma, ea si tatal ei erau servitori fideli ai familiei Gerling din Everless. Asta, pana cand un accident cumplit ii obliga sa fuga in noapte. Afland ca tatal ei este pe moarte, Jules hotaraste sa se intoarca in Everless ca sa castige mai mult timp sa-l salveze.

Fanii Victoriei Aveyard se vor indragosti de acest roman plin de suspans, care te lasa fara suflare si in care povestea de dragoste incredibila ascunde multe secrete periculoase.

„Cartea dezvaluie o lume fantasy complicata si captivanta. Subiectul este inedit, unic, iar cititorii vor fi nerabdatori sa afle secretele lui Jules.“
Booklist

Sara Holland oferă o semnificație nouă și sinistră sintagmei comune, „pierdem timpul”.

Everless împletește o poveste fascinantă și frumoasă spusă prin ochii unei adolescente de 17 ani.

Într-o lume fantastică pornim pe pașii lui Jules Ember, în timp ce se întoarce la Everless împotriva tuturor avertizărilor, și asistăm la ascensiunea ei într-o lume periculoasa a jocurilor politice, iubirii, înșelăciunii și minciunilor.

Timpul este o marfă prețioasă, deoarece este unul dintre elementele principale ale economiei – totul se plătește și dacă nu aveți suficiente monede, atunci ar fi mai bine să ajungeți la creditorul de timp care va extrage sânge (fier-sânge) – însemnând o zi, o luna, un an sau mai mulți din viață – pentru a plăti mâncarea, hainele, casa. Oamenii săraci, precum Jules Ember, sunt condamnați să își amintească de faptul că cei dragi și-au vândut timpul lor pentru a supraviețui pe termen scurt. Dar nu toată lumea este săracă. Nobilii bogați, cum ar fi familia Gerling, abundă în timp și bani, folosind viețile săracilor pentru a-și extinde în mod frivol supraviețuirea. Teoretic, ei ar putea trăi nelimitat, atât timp cât alții vor muri pentru asta.

Îmi vine în cap amintirea unei bătrâne cerșetoare din Crofton, care și-a scurs ultima săptămână din viață pentru un bol de supă, mergând din poartă în poartă, salutând fiecare persoană din sat, cerșind pentru o zi sau doua sau doar pentru o bucată de pâine. Întâi a uitat numele oamenilor, apoi a uitat marginile satului și hoinărea pe câmpuri, ridicând mâna și lovind la întâmplare aerul. Totul a început cu uitarea…

Cât de groaznică pare această lume în care oamenii își vând timpul, iau ani de zile din viața lor, pentru a le oferi copiilor o viață mai bună? Și totuși, este metafora perfectă pentru ceea ce fac mulți părinți din lumea noastră pentru copiii lor.

Unul dintre fiii familiei Gerling, Roan, prietenul lui Ember din copilărie, se va căsători în curând cu fiica reginei. Prin urmare, în vederea pregătirilor pentru nuntă, sunt angajate fete din periferie pentru a lucra ca servitoare pentru o scurtă perioadă. Jules simte că nu are de ales. Trebuie să se întoarcă la Everless pentru a câștiga fier-sânge pentru tatăl ei, indiferent de amenințările care o pândesc. Acolo, Jules este forțată să se confrunte cu secrete bine ascunse și cu un trecut întunecat care o face să descopere mai mult decât este pregătită să o facă.

Liam Gerling, fratele mai mare al lui Roan, este motivul pentru care Jules și tatăl ei au părăsit Everless, cu câțiva ani în urmă. Dar, Liam are propriile sale secrete și cu cât Jules petrece mai mult timp cu el, cu atât și dă seama că ascunde ceva. Și e hotărâtă să afle ce. S

Singură în Everless, Jules nu știe în cine poate avea încredere și împovărată cu faptul că Roan e pe cale să se căsătorească, se întreabă cum se va descurca cu durerea.

Personajele nu au o dezvoltare puternică și cred că acest mic defect este doar o consecință a faptului că este prima carte dintr-o serie, accentul fiind pus mai mult pe construirea ideii de vânzare a timpului prin „fier sange” și asupra lumii în care este localizată povestea. Romanul nu este limitat doar la Everless, ci și la alte sate, orașe și regiuni care înconjoară acest loc. Narațiunea în sine este învăluită de mister și cu cât citiți mai mult, cu atât se adăugă noi straturi narative, imaginea de ansamblu începând să prindă contur. Autoarea a reușit să creeze o lume minunată și vie, sistemul magic al acestei lumi, care este conectat direct la societate și la structura economică, este ceea ce face ca Everless să se evidențieze față de alte romane fantastice YA.


Niciodată să nu juri, decât dacă ai să îndeplinești jurământul, altfel Alchimistul va veni după sufletul tău.

Suspansul este perfect asociat cu ritmul. De obicei, unii autori nu dozează suficient aceste două elemente atât de importante, povestea fiind uneori cu prea puțin suspans sau acțiunea mult prea rapidă, fugărind efectiv cititorul prin poveste. Dar nu este și cazul Everless. Am fost prinsă alături de personaje încă de la primele pagini, Sara Holland urcând rapid în topul meu al romanelor YA, situându-se printre primele locuri.

Deși finalul a fost pe placul meu, printre zecile de scenarii pe care mi le-am făcut în timpul lecturii, nu m-am gândit nicio clipă la această ipoteză. Autoarea m-a făcut să uit tot ce am presupus, oferind o nuanță cu totul noua poveștii. Sunt foarte curioasă ce se va întâmpla mai departe. Dacă iubiți romanele YA – SF, acesta este perfect pentru a-l descoperi!

Romanul poate fi achiziționat de pe site-ul editurii Nemira.

Data aparitiei11 feb. 2019
Titlu originalEverless
ColectiaYoung Adult
ISBN978-606-43-0434-6
Cod bara9786064304346
AutorSara Holland
TraducatorTiberiu Enache
FormatPaperback
Dimensiuni130 x 200 mm
Nr. pagini344
Numar volume1
EdituraNemira

13 Comments

 • anasylvi aprilie 19, 2019 at 1:33 pm

  Ma tenteaza si pe mine acest roman. Excelenta recenzia!

 • Mihaela-Daniela Dobre aprilie 19, 2019 at 2:59 pm

  Frumoasă recenzie! ❤

 • Daniela Balas aprilie 19, 2019 at 3:53 pm

  Interesantă carte. Vreau sa o citesc

 • Tenea Loredana aprilie 19, 2019 at 6:10 pm

  Interesantă descrierea.O adaug in wishlist

 • Dobrișan Maria Ancuța aprilie 19, 2019 at 6:28 pm

  O am în TBR și sper să mi-o aducă iepurașul.

 • Kusmodi Loredana aprilie 20, 2019 at 12:11 pm

  O am pe wishlist, dar inca nu am reusit sa o iau

 • Andrei Bădică aprilie 20, 2019 at 3:05 pm

  Felicitări pentru recenzie!

 • Militaru Andreea aprilie 26, 2019 at 4:13 am

  Militaru Andreea , imi doresc să o am.

 • Maria Aghinitei mai 2, 2019 at 4:27 pm

  Imi place recenzia! Am sa citesc acest roman saca este plin de suspans, te lasa fara suflare si povestea de dragoste incredibila ascunde multe secrete periculoase.

 • Gina Loranda mai 11, 2019 at 7:20 am

  Doamne de abia astept sa citesc cartea asta 💓 recenzia e super . Bafta in continuare! La cat mai multe recenzii! 😘

 • Andreea mai 11, 2019 at 7:45 am

  Super recenzie!

 • Dumitru Alexandra mai 11, 2019 at 7:33 pm

  Trebuie neaparat sa o citesc 🤩

 • Zsolt iunie 2, 2019 at 8:38 pm

  Pare sa fie un fantasy reusit. Imi place cum e abordat timpul, ne face sa ne gandim si mai serios la cat este de important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *