Madame Picasso – Anne Girard

aprilie 4, 2019

Descriere:

Povestea nespusă a fermecătoarei femei care i-a furat inima celui mai mare artist al secolului XX.

Când se mută la Paris, Eva Gouel e plină de speranțe și vise. Deși fără experiență, reușește să se angajeze costumieră la faimosul Moulin Rouge, unde îl reîntâlnește pe Pablo Picasso, un artist în ascensiune.

Genial și excentric, Pablo este fermecat irevocabil de Eva și ceea ce începe ca o aventură complicată devine prima mare poveste de dragoste din viața lui.

Romanul ne prezintă o eroină uimitoare și ne poartă din salonul lui Gertrude Stein și din îndrăznețul Moulin Rouge în atelierul și în inima unuia dintre cei mai enigmatici artiști ai secolului XX.

Recenzie:

Pablo Picasso este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor. Istoricii și experții în artă au ajuns la concluzia că Picasso a fost puternic influențat de femeile din viața sa.

Madame Picasso o înfățisează Eva Gouel, cea de-a doua concubină a lui Picasso și, cel mai probabil, cea mai mare muză.

Se știe foarte puțin despre Eva. Potrivit romanului, s-a născut în Polonia și a crescut în suburbiile din Paris. Ea îi înfruntă pe părinții săi conservatori, fugind în oraș pentru a se alătura momentului exploziei artistice de la începutul secolului al XX-lea. Ea obține o slujbă la faimosul Moulin Rouge și un loc în inima lui Picasso, un artist aflat în plina ascensiune dar prins deja într-o relație cu Fernande Olivier, prima Madame Picasso, prima care a capturat atenția și inima lui Pablo Picasso, un model pentru artiști, cu păr roșcat, ochi de migdale și o figură voluptoasă. Deși Fernande era căsătorită, ea a rămas cu Picasso timp de nouă ani. Dar, fără îndoială, Eva captează rapid atenția pictorului și, după mai multe luni de negare a propriilor sentimente, decid sa meargă împreună pe același drum. Însă calea către fericire nu este netedă, iar cei doi se vor lupta cu forțe mai mari decât ei.

Facem cunoștința cu Henri Matisse pictor francez, unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai artei secolului al XX-lea și totodată unul dintre principalii inițiatori ai artei moderne.

O întâlnim pe Gertrude Stein – scriitoare, cunoscută mai ales pentru colecțiile sale de artă și pentru prieteniile sale cu nume precum Henri Matisse sau Pablo Picasso.

“Madame Picasso” este o călătorie in trecut, la începutul anilor 1900, un vizor in viața artistului Pablo Picasso, un roman in care burghezia, stilul de viață boem sunt minunat redate iar atmosfera vibrantă, feerica a Parisului precum și decadența glorioasă a cabaretului The Moulin Rouge, portretizarea prieteniei lui Picasso cu alți artiști la vremea respectivă și nivelul de detalii oferit despre copilăria lui tumultoasă, eventimentele istorice transmise pe tot parcursul lecturii s-au îmbinat excelent, fiind clar că cercetarea autoarei a fost impecabilă. Acest roman smulge cititorul din cotidian, asezându-l elegant pe străzile pariziene, lăsându-l să admire peisajul de pe aglomeratul Boulevard de Clichy, să se bucure de localurile unde artiștii căutau să rămână anonimi, măcar câteva ore, înainte ca celebritatea să își revendice tributul.

Picasso, în ciuda talentului și măreției artistice, a fost condus de nesiguranță, îndoindu-se mereu de capacitatea și alegerile sale. Nu era clar dacă el câștigase Parisul sau orașul l-a câștigat pe el, dacă el cucerea femeile sau femeile veneau la el deja cucerite de faima sa. Criticat pentru ideile sale cubiste, el este acum cunoscut ca unul dintre inițiatorii mișcării cubismului în perioada în care acțiunea din acest roman începe.

Între paginile povestii lui „Madame Picasso”, Eva Gouel se află acum în lumina reflectoarelor, lăsând în urmă umbra sub care a stat la Moulin Rouge și dăruiește artistului energia, tinerețea și nevinovăția, fiind atât de aproape de conceptul de suflete pereche. El se luptă cu proprii demoni, cu trecutul și cu greutatea pe care, în acea perioadă, o aveau zvonurile, încercând să revină la normalitate printre riscurile aduse de afaceri noi, prietenii geloși, tragedia scufundării Titanicului și amenințarea primul război mondial.

Dintr-odată a înțeles ce spunea el. Era tocmai motivul pentru care fugise din Vincennes, pentru că voia libertatea de a vedea lumea altfel, pentru că voia să simtă. Voia să fie țiganca lui Apollianaiere

– E ingrozitor să fii înghițit de lume și să fii forțat s-o vezi așa cum o văd și ceilalți. Să nu faci așa cum simți.

Anne Girard a folosit pentru construirea acestei narațiuni, scrisorile Evei către Gertrude Stein și Alice Toklas pentru a obține o mai buna creionare a personajului și i-a ieșit excelent. Cu toate acestea, utilizarea limbajului modern și nota un pic forțată a evenimentelor de la finalul cărții sunt punctele slabe ale romanului, din punctul meu de vedere. Însă nici nu contează, atunci când toate acestea sunt acompaniate de magia Parisului și emoția dragostei.

Picturile lui Picasso sunt descrise în amănunt, dar nu numai în ceea ce privește tehnica, ci și în privința sentimentelor pe care artistul le-a pus în fiecare piesă, setând perfect tonul narațiunii. Aceasta este o poveste recomandată pentru cei interesați de romantism, istoria artei și perioada Belle Époque.

Ma Jolie – Pablo Picasso

Am rupt un fir de iarbă-anume

E moartă toamna, să reții

N-o să ne mai vedem pe lume

Parfum de timp, fir iarbă-anume

Și-adu-ți aminte tu să-mi vii

(Guillaume Apollinaire)

An aparitie: 2019

Autor: Anne Girard

Editura: NEMIRA

Format: 200 x 130 mm

Nr. pagini: 408

8 Comments

 • anasylvi aprilie 4, 2019 at 3:49 pm

  Superba recenzia, ma atrage foarte mult cartea, imi place in general tot ce are legatura cu arta si, mai ales, cu Picasso.

 • Oana- Crâmpeie de suflet aprilie 6, 2019 at 10:48 am

  Cât de minunată pare cartea asta și ce recenzie tentantă! <3 Am cartea acasă și mă bucur din suflet, altfel, după cele scrise de tine, dădeam sigur o comandă. 🙂

 • Doamna T aprilie 17, 2019 at 9:25 pm

  O evadare din cotidian e foarte potrivita uneori! Mai ales daca e in Parisul inceputului de secol 20. ☺ Nu stiu multe despre Picasso si as citi-o si pentru asta.

 • Miha U. aprilie 19, 2019 at 3:26 pm

  Trebuie să citesc și eu aceasta carte!

 • Manuela Stanica aprilie 24, 2019 at 12:02 pm

  Foarte frumoasa recenzia! Sper sa reusesc sa citesc si eu cartea cat de curand.

 • Elena Erica mai 11, 2019 at 11:13 pm

  O recenzie incitantă care te îndeamnă la aflarea tuturor amanuntelor și a poveștii atipice, cu siguranță ne scoate din cotidian. Mulțumim pentru sugestie.

 • Hretiuc iunie 19, 2019 at 7:34 am

  Maitreyi

 • Alina Petrescu iunie 21, 2019 at 1:27 pm

  O recenzie bună. Am de gând sa citesc cartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *