Regele Malefic – Holly Black (recenzie)

martie 30, 2019

Descriere:

După ce și-a trădat familia şi l-a păcălit pe Cardan să devină regele ei marionetă peste regatul Elfhame, Jude descoperă că este mult mai ușor să câștigi puterea decât să o păstrezi. Politica de la curtea zânelor, cu alianţele ei mereu schimbătoare, este foarte complicată, iar Cardan se dovedește a fi mult mai greu de controlat decât şi-a imaginat Jude. Mai ales că face tot ce îi stă în putere ca să o umilească și să-i submineze planurile, chiar dacă fascinaţia lui pentru ea rămâne neștirbită.

Când devine limpede că un apropiat are de gând să o trădeze, punând în pericol viața ei şi a celor pe care îi iubeşte, Jude trebuie să găsească trădătorul și să-și înfrunte propriile sentimente complicate pentru Cardan, pentru a-și menţine puterea, ca muritoare într-o lume a zânelor.

Recenzie:

În ciuda a ceea ce cred locuitorii din regatul Elfham, sângele care curge prin venele puterii nu s-a liniștit nici acum, când inima Noului Înalt Rege al Tărâmului Zânelor este bătătorită. Ba dimpotriva, acesta continuă să pulseze într-un ritm din ce în ce mai alert, prin seneșalul uman al Regelui: fiecare fir de putere și autoritate începe și se termină cu Jude Duarte.

În acest al doilea volum nu avem personaje pozitive. Toți sunt malefici, toți trădează și mint. Moralitatea există doar în nuanțe de gri; toate alegerile sunt făcute pentru motive egoiste iar acest lucru alimentează în crearea unui mediu care se simte întunecat chiar și prin pagini.

Ca și romanul anterior, Regele Malefic este scris în întregime din perspectiva lui Jude, ea rămânând personajul principal ce încearcă să-și găsească calea, într-o lume care nu este a ei dar pe care, totuși, aparent o stăpânește.

Am aplaudat-o pe autoare pentru ca, în primul volum, l-a construit pe Cardan ca fiind acel băiat rău de care să prinzi drag, iar acum mi-a fost teamă că a devenit prea supus. Dar m-am înșelat amarnic. Aici, nimic nu e ceea ce pare, niciun gest nu este dezinteresat și nimeni nu este fidel unei cauze.

A trecut multă vreme de când Elfhame a avut un Înalt Rege atât de tânăr și curtenii sunt intoxicați de cutezanță și dezmăț (…), cât va mai dura până situația va deveni periculoasă?

Cardan este precum un copil răzvrătit, aflat sub controlul lui Jude, stând nepăsător într-un unghi ferit de responsabilități, cu același zâmbet rece pe chip și un pahar de vin în mână, în esență, arătând ca o dezordine absolută în fiecare zi. El și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale fiind un soldat într-un război în care inamicul era propria lui familie. Avea un secret și îl păstrase într-un loc al inimii la care nimeni nu avea acces: nu a fost iubit cu adevărat și acest fapt i-a împietrit sufletul. Acum, toate zidurile par să se dărâme iar lumina încearcă să își facă loc printre crăpături. Dar oare e suficient de puternică?

Îmi tremură mâinile. Le strânge în ale lui și le sărută cu un fel de reverență.

– Vreau sa-ți spun atât de multe minciuni, rostește el.


Relația dintre Jude și Cardan este toxică iar ei știu asta. Jude se luptă cu presiunea de a fi conducătorul din umbră al regatului, încercând să se lupte cu toate ororile pe care le-a văzut și cu toate lucrurile pe care le-a făcut. Nu-și poate permite să arate nici cea mai mică urmă de slăbiciune sau frică. Ea trebuie supraviețuiască, încă o dată, unui sistem corupt și coroanelor care au avut destul de des mâinile mânjite de sânge. Trebuie să învețe să navigheze printr-o mare de minciuni și trădări – modalități prin care sunt câștigate și pierdute tronurile. Jude și Cardan sunt un haos, împreuna sunt doi poli de același fel: se apropie doar pentru a se respinge, se ajută doar pentru a se arde și a se face bucăți unul pe altul, continuând acest joc până ce nu mai rămâne nimic. Sunt două suflete distruse care nu au găsit încă steaua călăuzitoare și niciunul dintre ei nu crede că aceasta există.

– Ucide-l înainte să te facă să îl iubești.

Lumea zânelor este la fel de frumos descrisă, asezonată cu magie, mister și multă acțiune. Puterile întunecate ale tărâmului sunt încă la fel de proeminente și la fel de sinistre ca în Printul Nemilos. Personajele secundare sunt rele și crude, la fel de dispuse să o ajute Jude precum este dorința lor de a o ucide – inclusiv Cardan.

Finalul a fost punctul culminant al acestui roman. A fost total imprevizibil și atât de ticălos. Mi-a năruit toate speranțele și toate scenariile făcute de-a lungul lecturii.

Dacă v-a plăcut Prințul Nemilos, pe Regele Malefic vă va surprinde!

Editura – Storia Books

Traducător: Bogdan Voiculescu
Titlul original: The Wicked King
Data publicării: 2019
Recomandată: 14+ ani

10 Comments

 • Dobrișan Maria Ancuța martie 30, 2019 at 3:37 pm

  Seria mea preferată în momentul de față, iar finalul pur și simplu mi-a pus capac. Nu mă așteptam. De abia aștept să vină ianuarie să pot să citesc volumul 3.

 • anasylvi martie 31, 2019 at 7:30 am

  Foarte interesant, ma intriga si pe mine.

 • Oana - Crâmpeie de suflet martie 31, 2019 at 10:31 am

  Abia aștept să ajung și eu la seria asta, cu toate că știu ca voi mai avea de așteptat un an până la volumul 3… Felicitări pentru recenzia minunată! <3

 • Geo aprilie 1, 2019 at 6:48 am

  Mulțumesc pentru impresii. Abia aștept sa o citesc si eu. Sper sa ii vina rândul luna asta.

 • Ana Maria aprilie 19, 2019 at 7:18 pm

  O recenzie foarte frumoasă!

 • alexis m aprilie 25, 2019 at 5:06 pm

  pot spune ca dij ce am citit pana acum de la autoare, seria asta le intrece pe toate, pur si simplu o ador♥

 • Feraru Andreea aprilie 25, 2019 at 6:31 pm

  O recenzie foarte interesantă! Felicitări!Abia aștept să citesc și eu seria!

 • Danna Dragutza mai 11, 2019 at 9:51 am

  Foarte bună recenzia!

 • Gina Loranda iunie 17, 2019 at 7:10 pm

  Foarte interesanta recenzia! Astept sa incep si eu seria dar sa apara si volumul 3 😊

 • Claudia L. Chivu iunie 19, 2019 at 8:17 am

  Frumoasa recenzie! Sper ca voi avea posibilitatea sa citesc si eu seria aceasta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *