Umanii – Matt Haig (recenzie)

martie 6, 2019

Aceasta este o carte despre umanitate, despre încercarea noastră de a atinge fericirea și despre cum, în mod fundamental, am greșit totul. Lucrurile pe care le păstrăm în portofelele noastre, sub saltea, în seif, în spatele tejghelei, nu aduc fericirea.

În esență, este vorba de un extraterestru de pe o planetă îndepărtată numită Vonnadoria care vizitează pământul, dar nu ca turist, ci având un plan de execuție bine definit: este aici să distrugă descoperirea ipotezei Reimann, inclusiv orice referință care duce la aceasta, fie pe hârtie ori computere și pentru a ucide pe toți cei care au intrat în posesia acestei informații. Apariția lui pe străzile din Cambridge, gol, în corpul profesorului Andrew Martin, declanșează o serie de întrebări și suspiciuni, acesta fiind momentul în care extraterestrul descoperă viața umană cu toate defectele și calitățile ei.

Viața umană, mi-am dat eu seama, devenea progresiv, tot mai rea pe măsură ce îmbătrâneai. Soseai pe Pământ, cu tălpici și mânuțe de bebeluș și cu o fericire infinită, apoi această fericire se evapora încetișor, pe măsură ce mâinile și picioarele îți deveneau tot mai mari. Apoi, începând cu anii adolescenței, fericirea devenea o chestie pe care puteai să o scapi cu totul din strânsoarea ta, și, de îndată ce începea să îți alunece, căpăta greutate. Era ca și cum cunoașterea faptului că putea să alunece era exact ceea ce o făcea mai dificil de ținut, indiferent de cât de mari îți erau tălpile și mâinile.

Ipoteza Reimann face parte din „Millennium Problems in Mathematics” („Problemele mileniului în matematică), un grup de şapte probleme matematice alcătuit în anul 2000 de Clay Mathematics Institute. Găsirea unei soluţii corecte pentru oricare dintre cele şapte probleme este recompensată de acest institut cu un premiu de 1 milion de dolari.

Extratereștrii sunt convinși că descoperirea acestei ipoteze matematice ar oferi oamenilor o putere pe care ei nu sunt încă pregătiți să o primească.
Ei sunt îngroziți de oameni, de clădirile lor dreptunghiulare, de lăcomia și violența lor. Pe planeta Vonnadoria nu există moarte sau durere, nici teamă sau emoție de niciun fel. Și totul ar fi mers conform planului dacă extraterestrul nu ar fi întâlnit-o niciodată pe Emily Dickinson, dacă nu ar fi gustat untul de arahide și nu ar fi ascultat muzica.

Dacă rata progresului matematic a umanilor va depăși maturitatea lor psihologică, atunci vor trebui luate măsuri.

Emily Dickinson este soția matematicianului și a avut o viață conjugală nefericită până acum, concurând cu numerele prime pentru atenția soțului. Nici fiul ei nu se află într-o situație mai bună, având dorințe suicidale în ciuda tuturor banilor și bogățiilor de care are parte. Emily încă nu știe că bărbatul pe care l-au găsit autoritățile pe stradă, deși are același chip, aceeași voce și același nume, nu mai este soțul ei.

Oamenii au spitale de boli mentale și spitale pentru trup, de parcă unul nu l-ar afecta pe celălalt. Și astfel, dacă nu pot recunoaște că o minte este direct responsabilă de trupul aceleiași persoane, nu prea au cum să înțeleagă modul în care o minte – fie ea și una umană – poate afecta trupul altcuiva

Acest roman te trimite într-o călătorie aproape eminesciană, amintind de Luceafărul lui Eminescu, de viziunea antitetica a lui Schopenhauer privind oamenii, muritorii cu viziune limitată, conduși deseori de vanitate, de goana după asa-zisa fericire imediată, care nu durează și nu înnobilează, și geniile:extraterestrul nemuritor având o cunoaștere ce tinde spre absolut. La fel ca în Luceafărul, întâlnim puterea de sacrificiu absolut (dorința de renunțare la nemurire), specifică numai geniilor, pentru împlinirea idealului absolut: iubirea.

Singurul lucru care diferențiază, la modul brut, cele doua specii de ființe din roman, omul și extraterestrul, este capacitatea de a simți, de a iubi, de a plânge. Puterea sentimentelor este atât boala omenirii, atunci când este manipulată greșit, cât și salvarea ei, pentru că nu poți lupta împotriva perfecțiunii decât folosind o altă perfecțiune, iar singura aflată la îndemna oricărui uman este iubirea.

Sensul iubirii era să te ajute să supraviețuiești. Sensul ei era, de asemenea, să uiți de sens, de înțeles. Să încetezi să mai cauți și să începi să trăiești. Înțelesul era să ții de mână pe cineva de care îți pasă și să trăiești înăuntrul prezentului.

M-a fascinat modul fermecător, plin de umor, felul prin care gazda vonnadoriană învață modul în care le trăiesc oamenii, iar lecția lui este lecția noastră despre lucrurile cu adevărat importante din această lume.

Falsul Andrew Martin continuă să schimbe cursul vieții multor „umani” pe unora în bine și altora, cu siguranță, în rău.

Pulverizarea ușoară și accesibilă a fizicii și a matematicii asupra narațiunii, adaugă o nota extraordinara acestui roman și cu siguranță vă veți dori să aflați mai multe atât despre ipoteza Reimann cât și despre alte lucruri interesante.

Autorul, Matt Haig, prin paginile acestui roman, vindeca. Povestea lui Andrew Martin face apel la tot felul de cititori și va atinge multe inimi. Este pur și simplu una dintre cele mai emoționale cărți pe care le-am citit vreodată și m-am gândit constant la asta, încă de când am întors ultima pagină. Este acea carte pe care trebuie neapărat să o ai în bibliotecă, acea carte la care să te întorci atunci când ai avut o zi grea, atunci când oamenii nu îți mai sunt suficienți iar calea pe care trebuie să mergi este încețoșată.

Eram legați, uniți. Doi umani, suficient de primitivi pentru a le păsa cu adevărat unul de altul.

Data aparitiei14 oct. 2016
Titlu originalHUMANS
ColectiaNautilus
ISBN978-606-758-727-2
Cod bara9786067587272
AutorMatt Haig
TraducatorAlina Sarbu
FormatPaperback
Dimensiuni130 x 200 mm
Nr. pagini376
Numar volume1
EdituraNemira

8 Comments

 • anasylvi martie 6, 2019 at 3:07 pm

  Cat de frumos ai prezentat! Imi place mult ideea cartii, multumesc pentru recomandare!

 • Oana - Crâmpeie de suflet martie 7, 2019 at 10:47 am

  Iubesc stilul lui Matt Haig și am romanul acasă, încă necitit. Recenzia ta este captivantă și extrem de tentantă, felicitări! <3 Mă faci să îmi doresc să ajung și eu cât mai repede la cartea asta.

 • Doamna T martie 14, 2019 at 10:03 pm

  Am tot auzit de autor, dar nu am citit inca nicio carte de-ale lui. De aceasta carte stiu de la o prietena, a impresionat-o mult si pe ea. Datorita recenziei, imi doresc si mai mult sa o citesc.

 • Stefana Bucalau martie 28, 2019 at 5:51 pm

  Abia astept sa o citesx si eu! Multumim pentru recomandare!

 • Oajdea Carmen martie 31, 2019 at 11:14 am

  Abia aștept să o citesc.

 • Aldea Magdalena aprilie 3, 2019 at 11:21 am

  Imi doresc sa o citesc! Miltumim pentru prezentate!

 • Maria Steblea aprilie 19, 2019 at 2:59 pm

  Pare buna cartea. O adaug pe lista de dorinte

 • Mihaela Talmaciu aprilie 26, 2019 at 12:49 pm

  Am citit atatea despre cartea asta incat o caut exasperata peste tot, si e stoc epuizat 🙂 dar o gasesc eu ca tare vreau sa o citesc. multumim pentru toate recomandarile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *