Urmașii de sânge și os – Tomi Adeyemi

februarie 8, 2019

Lectura acestei cărți a fost un carusel pentru mine. Carusel din care abia am coborât, dar adrenalina simțită pe parcursul călătoriei încă îmi pulsează în vene. Restul zilelor vor fi dominate de incapacitatea minții mele de a înțelege decalajul dintre ziua de azi și ziua în care voi avea al doilea volum în mână.

Mi-au ucis mama.

Ne-au luat magia.

Au încercat să ne îngroape.

Acum revenim.

Zelié își amintește când tot ținutul Orïsha a avut binecuvântarea magiei. Arzătorii puteau aprinde flăcări, Mareicii puteau să ridice valuri, iar mama ei – Secerătoare fiind – putea să cheme suflete.

La început Orïsha era un tărâm unde majii rari și sacri o duceau bine. Fiecare dintre cele zece clanuri primise de la zeii de sus o putere diferită asupra pământului, un har.

Dar toată magia a dispărut în noaptea raidului – o execuție sângeroasă, când soldații, sub comanda unui rege îngrozit de puterile majilor, i-au ucis pe toți, lăsând în viață numai pe cei care nu au ajuns încă la vârsta de treisprezece ani.

Din acea noapte, Zelié nu a fost niciodată la fel. Fiecare zi este dominată de teama de soldați, de oameni răi, de impozite în creștere, de teama de a fi vânduți în sclavie. Dar totul se schimbă atunci când, într-o zi, Zelié se împiedică de o fată speriată în piață.

Acum, Zelié are o șansă să aducă înapoi magia și să răstoarne familia regală.

Urmează o serie de aventuri și răsturnări înfricoșătoare de situație. Vieți nevinovate se vor pierde iar caruselul va începe, adrenalina va curge iar magia poveștii îți va învălui simțurile.

Am trăit și am inspirat acțiunea romanului. Iar de acum, aceasta rămâne gravată în mintea mea, alături de întrebări fără răspuns până la apariția celui de-al doilea volum

Protagoniștii și linia narațiunii au fost perfect construite, cu diferențe clare și concise între personajele principale, atât din punct de vedere psihologic cât și narativ. Această carte nu se citește, se vizionează.

Execuția complotului este admirabilă, autoarea oferind acestui roman capacitatea de a ne îneca în narațiunea acerbă.

Am fost atât de atrasă de întâmplările dintre pagini, încât restul lumii a încetat să mai existe în acele momente. Eram doar eu și cartea, înfășurată într-un balon al creației autoarei. Descrierile ei sunt atât de frumoase încât poți vedea așezările din Ilorin, sărbătorile divinierilor, cetatea, poți simți mirosul marin al magiei, căldura emoțiilor, chinurile suferinței și durerea trădării.

Amari , prințesa Orïshiei, este personajul meu preferat, după Zelié. Amândouă sunt puternice dar și nesigure, mânate de dorința de răzbunare dar oprite de crezul într-o lume mai buna, o lume în care majii și cei fără magie vor trăi în pace.

Fiind copiii regelui Saran, Amari și Inan au fost crescuți să creadă că majii și magia le sunt dușmani, iar în curând își vor da seama cât de orbi au fost toată viața lor.

Cele mai multe capitole sunt relatate de Zelie, din punctul ei de vedere, în timp ce Amari și Inan oferă ocazional cititorului posibilitatea de a privi lucrurile din perspectiva acestora.

La origine, această carte reflectă în mod clar inegalitățile sociale și de gen în lumea noastră, bigotismul și lașitatea care propulsează oamenii cu putere plătind prețul asupririi celorlalți.


Majii au apărut prin toată Orïsha, devenind primii regi și regine. Pe vremea aceea, toată lumea trăia în pace, dar pacea de atunci n-a durat. Cei aflați la putere au început să abuzeze de magie și, drept pedeapsă, zeii i-au despuiat de darurile lor.Când magia le-a ieșit din sânge, le-a dispărut și părul alb, ca semn al păcatului lor. De-a lungul generaţiilor, iubirea pentru maji s-a prefăcut în frică. Frica s-a prefăcut în ură. Ura s-a transformat în violenţă, o dorinţă de a-i stârpi pe maji definitiv.

Trebuie neapărat citit acest roman. Îl recomand!

20 Comments

 • Bacain Rodica februarie 8, 2019 at 6:19 pm

  Minunată recenzie! Eu de obicei fug de fantasy, de aceste basme încărcate de magie. Nu știu de ce. M-ai făcut atât de curioasă încât cu siguranță voi acorda un vot de încredere acestei cărți.

 • Cornelia februarie 8, 2019 at 6:29 pm

  Și mie mi-a plăcut foarte mult, abia astept volumul 2.

  • Cristina Braia februarie 8, 2019 at 6:30 pm

   L-am comandat deja in engleză. Acum sa văd cât am de așteptat. 😁

 • Cristina Braia februarie 8, 2019 at 6:30 pm

  Eu din cauza acestor gen de romane, care au acțiune ce te lasă fără suflare, am devenit fan fantasy. Nu eram nici eu. Dacă îl citești, aștept sa îmi spui cum ți s-a părut. ❤️

 • Pătrăută Alexandra Adina februarie 8, 2019 at 7:23 pm

  Frumoasa recenzie ! Si eu am adorat cartea !❤

 • ancasicartile februarie 10, 2019 at 6:44 am

  Și mie mi-a plăcut tare mult! Nu mă așteptam, dar te prinde repede in mreje

 • Cititor Necunoscut februarie 10, 2019 at 9:43 am

  Am tot citit lucruri frumoase despre aceasta carte si desi nu este chiar genul meu, dupa ce am citit recenzia ta as vrea sa ii dau o sanda. Felicitari!

 • Ana februarie 19, 2019 at 4:51 pm

  Cea mai bună carte printre multe altele.

 • Daniela Dodoi februarie 20, 2019 at 8:58 am

  O carte care mi-a stârnit interesul

 • Zina S. februarie 20, 2019 at 9:10 am

  E pe wishlist!

 • Zina S. februarie 20, 2019 at 9:11 am

  O am, abia astept sa o citesc!

 • Manuela Stanica februarie 20, 2019 at 9:13 am

  Frumoasa recenzie! Am trecut cartea pe lista de dorinte. E foarte interesanta.

 • Marian Loredana februarie 20, 2019 at 9:20 am

  In primul rand iti multumin pentru recenziile care le faci. E frumoasa cartea din ce am citit ,imi plac cartile in care se vorbeste despre magie ma tine in suspans și vreau să citesc tot mai mult.

 • Hegedus Rozalia Rodica februarie 20, 2019 at 10:17 am

  Interesanta recenzia acestei carti, am sa achizitionez si eu aceasta carte

 • Mirela Constantin februarie 20, 2019 at 2:20 pm

  Aveam aceasta carte in wishlist de ceva vreme insa, dupa ce am citit articolul, imo doresc sa o achizitionez cat mai repede!!!! Pare uimitoare. Superb articolul <3

 • Daniela Linca februarie 20, 2019 at 2:59 pm

  Mia placut enorm recenzia si mai ales de Zelie. O carte magica, care te captiveaza imediat!

 • Bookbizz martie 15, 2019 at 7:23 pm

  Mi-a plăcut foarte mult această carte. Superbă recenzie.

 • Zsolt martie 16, 2019 at 9:30 pm

  Trebuie sa fie foarte buna daca ai scris asa fain despre ea! Sper sa nu astepti mult dupa volumul doi. ☺

 • Iuliana Toaca martie 31, 2019 at 9:16 am

  o carte plina de suspans si adrenalina

 • Rezmuves Andrada martie 31, 2019 at 10:28 am

  Mă tenteaza foarte tare această carte. Felicitări pentru recenzie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *