Regina Rosie – Victoria Aveyard

ianuarie 29, 2019

„Regina Rosie” se citește ca pe un scenariu de film, ceea ce nu este o surpriză, deoarece autoarea, Victoria Aveyard, a studiat scenaristica la Universitatea Southern California, fiind romanul ei de debut, terminat chiar în primul an de după încheierea studiilor.

În aceasta carte – primul volum dintr-o serie de patru – acțiunea se desfășoară într-un viitor monarhic distopian.

Autoarea ne descrie două rase umane: cei născuți cu sânge argintiu și cei născuți cu sânge roșu. Sângele argintiu reprezintă puterea și clasa de elită, având puteri de manipulare a focului, apei, metalelor, gândurilor, sănătății, etc, în timp ce sângele roșu reprezintă clasa muncitoare (care se învecinează cu sclavia).

Principalul personaj este o adolescentă, Mare Barrow, în vârstă de 17 ani, cu sânge roșu. Ea nu este un erou, precum tatăl ei rănit în război, nu este puternică cum sunt frații ei și nu este talentată ca sora ei mică, Gisa, a cărei pasiune în ale croitoriei ține familia departe de înfometare, în schimb, Mare, are curajul de a se opune opresiunii.

Adolescenții roșii sunt recrutați în armată pentru a lupta în războiul argintiilor împotriva altor regate.

Frații protagonistei sunt deja în război, așteptându-și sfârșitul. Ea, însăși, ar putea să li alăture în curând, deoarece oricine care nu are un loc de muncă, la șaptesprezece ani urmează să fie înrolat în armată.

Între timp, ea riscă dezaprobarea familiei sale prin mici furturi, cu intenția de a suplimenta veniturile. La această activitate este însoțită de cel mai bun prieten al ei din copilărie, Kilorn, care este norocos să fie ucenic. Dar cum nimic bun nu li se întâmplă celor cu sânge roșu, Kilorn își pierde ucenicia iar Mare riscă totul pentru a găsi o cale să-l ducă undeva în siguranță, înainte ca armata să poată veni pentru el. Această sarcină o plasează în calea luptei pentru libertate, în sânul familiei regale.

Ea primește o slujbă în palatul clasei superioare, unde își dă seama că, în ciuda sângelui ei, posedă o trăsătură puternică pe care o dezvăluie, în mod accidental, unei întregi audiențe de oameni cu sânge argintiu.

Obișnuiam să cred că argintiii erau niște zei supremi, care nu puteau fi niciodată amenințați sau speriați. Acum știu că opusul e adevărul. Au petrecut atâta vreme sus, protejați și izolați, încât au uitat că pot și cădea. Forța lor s-a transformat în slăbiciune.

Povestea este dinamică și oferă toate elementele specifice romanelor Y.A, o mare varietate de personaje, bine conturate, stabilind tonul pentru poveste.

Mare, protagonista, face tot ce-i stă în putință pentru a schimba lumea, astfel încât ambele clase să poată trăi în mod armonios, fără a se vâna unii pe alții. La început este necugetată și ușor de manipulat, dar spre finalul cărții începe să evolueze.

Cal și Maven, prinții de argint, sunt Ying și Yang. Unul este curajos, celălalt era timid. Unul este puternic, celălalt este slab. Unul bun, celălalt rău. Trebuie să citiți pentru a afla cine este ce. Eu, inițial, am fost păcălită. 🙂

Personajele suferă unele schimbări interesante dar uneori mi s-au părut puțin prea superficiale. Cred că există multe de descoperit în volumele ce urmează și sper că ele vor aduce materialul necesar unei construcții extraordinare a acestei lumi distopice.

Ideea romanului nu este originala, dar adună între pagini ce este mai bun de la alte romane distopice de succes.

Mi-a plăcut această carte dar poate mi-ar fi plăcut și mai mult dacă nu aș fi citit, înainte, seria Furia Rosie – Pierce Brown. Cu toate acestea este un roman plin de suspans, bine scris și îl recomand tuturor iubitorilor de Y.A fantasy.

13 Comments

 • Nica Oana-Alexandra ianuarie 30, 2019 at 7:33 am

  Mă tentează și pe mine foarte tare. Sper ca anul ăsta să ajung să citesc și eu seria asta. Felicitări pentru recenzia minunată! <3

 • Nicoleta februarie 20, 2019 at 9:00 am

  Imi doresc sa citesc aceasta carte,clar e pe listă mea.
  Cu o asa recenzie clar trebuie să o am ,multumesc pentru frumoasa recenzie ;* .

 • Zina S. februarie 20, 2019 at 9:09 am

  O am in biblioteca, abia astept sa o citesc!!!

 • Zina S. februarie 20, 2019 at 9:13 am

  O am, abia astept sa o citesc!

 • Zina S. februarie 20, 2019 at 9:18 am

  O am deja in biblioteca, asteapta sa fie citita!

 • Eva februarie 20, 2019 at 9:31 am

  O carte superbă.

 • Feraru Andreea februarie 20, 2019 at 9:48 am

  O recenzie minunată! Felicitări!
  Abia aștept să citesc primul volum!

 • Marian Loredana martie 1, 2019 at 8:48 am

  Frumoasa recenzie , felicitari si ne dorim cat mai multe recenzii. Voi citi si eu cartea

 • Steblea martie 3, 2019 at 5:06 pm

  O am in biblioteca , dar inca nu am reusit sa o citesc . Multumesc de impresii

 • Adriana dina martie 4, 2019 at 8:01 pm

  O carte f interesanta.

 • Georgiana martie 20, 2019 at 1:17 pm

  Este o carte minunată!

 • Zsolt aprilie 17, 2019 at 9:52 pm

  Stiu despre acest roman, l-am mai vazut, dar nu am stat pana acum sa vad mai atent despre ce este vorba in el. M-a convins faptul ca aduna ce-i bun de la alte romane asemanatoare.

 • Cristina Georgiana mai 14, 2019 at 1:12 pm

  Pare super interesantă! ❤📖

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *