Copilul – Fiona Barton

iulie 28, 2018

Romanul se concentrează asupra reacțiilor a patru femei la descoperirea unui schelet de copil îngropat demult, pe un șantier.

Kate Waters, reporter, decide să investigheze acest caz având convingerea că există o poveste interesantă, care merită să fie scrisă.

Emma Simmonds a trăit cândva în zona în care a fost găsit corpul copilului și intră în panică atunci când citește despre găsirea rămășițelor umane.

Jude Massingham, mama narcisistă a Emmei, ​​care și-a forțat fiica să plece de acasă la 16 ani, devine, de asemenea, neliniștită la știri.

Angela Irving, a cărei fiică nou-născută, Alice, a fost răpită din spital, este convinsă că oasele aparțin fiicei ei.

Un copil dispărut este cel mai rău coșmar al fiecărui părinte și cu cât timpul trece mai mult, cu atât este mai puțin probabil ca răspunsurile să fie găsite, astfel încât atunci când scheletul copilului este descoperit pe un șantier de construcții, aceasta situație ar putea însemna că o singură familie va fi capabilă să-și înmormânteze pruncul. Care este aceea?

Cu titlul „S-A GĂSIT CADAVRUL UNUI COPILAȘ”, două propoziții spuneau că a fost scos din pământ scheletul unui prunc pe un șantier de construcții din Wool- wich, practic la doi pași de locuința lui Kate din estul Londrei. Poliția făcea cercetări. Niciun alt detaliu. A rupt bucata de ziar ca s-o păstreze. Fundul genții îi era plin de bucăți de ziar mototolite – „E ca o colivie de peruș”, o tachina fiul ei cel mare, Jake, pe tema fâșiilor de hârtie care așteptau să sufle cineva viață în ele. Une- ori povești întregi care să aibă urmare, sau, mai des, doar un rând sau un citat care o făcuseră să se întrebe: „Care-i povestea?” 

Patru vieți se ciocnesc pe măsură ce Kate urmărește cu atenție o poveste care o va duce la un final surprinzător.

Fiecare personaj din micile drame este perfect conturat. Dar, în ceea ce privește misterul, aproape totul este colorat în nuanțe de gri, astfel încât este greu să afli cine va fi personajul negativ și cine va fi eroul.

Cartea examinează modul în care tragediile din trecut influențează viața emoțională a oamenilor în prezent. Evident, pierderea lui Alice a devastat-o pe Angela și i-a afectat relațiile cu familia. Când tragediile sunt ținute secrete, există și consecințe. Emma, ​​de exemplu, are un secret pe care nu l-a împărtășit nimănui, nici măcar soțului ei, iar relațiile cu el și mama ei sunt afectate.

Problema este că un secret prinde viață proprie cu timpul. Crezusem că, dacă nu mă gândesc la ceea ce s-a întâmplat, o să se chircească și o să piară. Dar n-a fost așa. Șade în mijlocul unei încâlceli din ce în ce mai mari de minciuni și scorneli, ca o muscă grasă prinsă în pânza unui păianjen. Dacă spun ceva acum, înseamnă să fac totul bucăți. Așa că nu trebuie să spun nimic. Trebuie să-l apăr. Secretul, vreau să zic. E ceea ce am făcut de când mă știu. Să-l țin în siguranță. 

Nu am găsit întotdeauna în Kate un personaj credibil. De exemplu, dorința oamenilor de a vorbi cu Kate, a fost o problema pentru mine.

Oamenii sunt, de obicei, reticenți să vorbească cu jurnaliștii, dar cumva Kate reușește să-i facă pe toți să vorbească cu ea. Chiar și poliția cooperează cu aceasta, ba mai mult ea dă indicații ofițerilor poliției.

Citind romanul, este greu să ignori cariera autoarei de jurnalistă. Scrisul ei întruchipează concisul în cel mai bun mod – deși fiecare capitol este scurt,  autoarea alternează perspectivele, lăsând cititorul prins atât de poveste, cât și de sentimentele fiecărui personaj.

Misterul din spatele poveștii obligă cititorii să acorde maxima atenție firului narativ și, de asemenea, îi determină să continue să întoarcă paginile pentru a vedea unde ar putea conduce misterul. În acest fel, curiozitatea și tenacitatea lui Kate Waters sunt contagioase. Cititorii își asumă aceeași sarcină pe care o are Kate: să citească oameni și situații pentru a descoperi adevărul.

Finalul nu l-am putut anticipa, deși îmi făcusem multe scenarii. Cred ca acest lucru a păstrat farmecul cărții.

Este o lectură pe care o recomand.

Nota mea 8/10.

16 Comments

 • Eva Anca iulie 28, 2018 at 1:06 pm

  Inca nu am citit nimic de aceasta autoare, dar am tot auzit de ea si deja stau pe ganduri sa citesc. Iar recenzia ta m-a convins ca mi-ar placea stilul.

 • Adriana Ivan iulie 28, 2018 at 1:12 pm

  Imi plac cartile a căror final nu îl pot anticipa. Trec cartea pe lista de dorințe.

 • ancasicartile iulie 28, 2018 at 1:13 pm

  Am citit celălalt roman al autoarei și nu prea mi-a plăcut. Nu l-am cumparat pe asta, dar o voi face după recenzia ta! Îți mulțumesc!

 • Adriana Ivan iulie 28, 2018 at 1:14 pm

  Îmi plac cartile cu final greu de anticipat. Trec cartea pe lista.

 • Anamaria Zanfir iulie 28, 2018 at 2:10 pm

  Foarte frumos. Asa este , unele trairi din trecut ne influienteaza si acum pe unii dintre noi. Sentimentele nu cred ca se pot schimba . Imi place mult stilul scris al autoarei.

 • Oana - Crâmpeie de suflet iulie 28, 2018 at 5:15 pm

  Abia aștept să ajung la acest roman. Felicitări pentru recenzie! M-ai făcut extrem de curioasă! ❤💛❤

 • ellafairytale iulie 29, 2018 at 10:13 am

  Cat de interesanta e recenzia ta, m-ai facut curioasa sa o citesc.

 • Paula Perpelea ianuarie 19, 2019 at 11:19 am

  Am citit aceasta carte si mi-a placut mult! 😍😍😍 Finalul a fost surprinzator.

 • Kitti ianuarie 19, 2019 at 11:26 am

  Am avut ocazia sa citesc cartea aceasta ,datorita grupului,mi-a plăcut foarte mult. M-a ținut curioasa pe tot parcursul romanului. Apoi am aflat că e continuarea de la Văduva,probabil o sa o citesc și pe aceea cândva 😁

 • Cornelia ianuarie 19, 2019 at 12:55 pm

  Eu am citit ambele cărți și mi-au plăcut amândouă. Problema mea, sau poate nu e chiar o problema, este ca eu nu prea ma concentrez pe lucrurile negative/care nu îmi plac, decat dacă imi sar prea tare în ochi. Acum că ti-am citit recenzia, realizez ca ai dreptate cand spui ca lumea vorbea prea ușor cu ea, dar cred ca nu m-a deranjat asa mult dacă nu am observat initial .

 • Adriana ianuarie 26, 2019 at 12:44 pm

  De mult imi doream sa citesc aceasta carte. Acum am un motiv in plus. Sunt si mai curioasa.

 • Andreea Tirob februarie 4, 2019 at 7:07 pm

  Nu am citit cartea dar mi se pare foarte interesantă, plină de mister… 🙂

 • Andreea Tiron februarie 4, 2019 at 7:11 pm

  Nu am citit cartea dar este foarte interesantă, plină de mister…

 • Vilceanu Ecaterina februarie 19, 2019 at 7:35 pm

  Cred că este o carte interesantă,mi_ar place să o citesc!

 • Murariu Oana februarie 20, 2019 at 9:58 am

  Pare o carte promitatoare. O voi adauga pe lista.

 • Dana aprilie 15, 2019 at 6:51 pm

  De mult timp mă tentează această carte. Și m-ai convins că trebuie să o cumpăr. O prezentare minunata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *