Unde ai disparut Bernadette – Maria Semple

iunie 3, 2018

Bernadette a avut, odată, o carieră strălucită în domeniul arhitecturii, dar un eveniment misterios a determinat-o să se mute, împreuna cu sotul ei Elgin și fiica ei Bee, în Seattle. A cumpărat o casă impunătoare dar care aproape stă să se dărâme (plouă în casă, noroiul ține, în unele spații, loc de dușumea etc), aflată în vârful Reginei Anne Hill, un cartier din Seattle iar școala de aici este una de nivel inferior, plină cu părinți Mercedes.

Alegerea unei școli particulare se bazează atât pe aspirații, cât și teamă. Părinții Mercedes se tem că nu vor avea parte de – cea mai bună educație posibilă – pentru copiii lor, ceea ce nu are nicio legătură cu educația propriu-zisă, dar are mare legătură cu numărul celorlalți părinți Mercedes din școala respectivă.

Cautăm să atingem o masa critică, pe care să o putem folosi apoi ca pârghie pentru a atrage și alți părinți Mercedes. Cand se vor vedea cu toții, nu se vor mai teme că Galer Street este o școală de nivel secundar, iar cererile de înscriere vor curge.

Bernadette Fox este notorie. Pentru soțul ei, care este un guru al companiei Microsoft, ea este o femeie puternică (cel puțin așa a vazut-o el la începutul relației lor); pentru mamele din școlile private din Seattle, este o rușine; pentru arhitectura, ea este un arhitect revoluționar, iar pentru Bee, fiica ei de 15 ani, ea este cea mai bună prietenă și, pur și simplu, mama.

Bernadette are o problemă. Urăște Seattle – atât orașul, cât și oamenii cu care trebuie să interacționeze. Și ei o urăsc. Cladirea dărăpănată care a fost cumparată, urma să fie proiectul ei de a o reconstrui. Nu a făcut-o. Acum, prinsă într-o lume a intrigilor, Bernadette nu poate decât să asiste la destrămarea casei ei (atât la propriu cât și la figurat).

Familia planifică o excursie la Antarctica – la cererea specială a fiicei Bee – în cursul sărbătorilor viitoare.   Elgin și Bernadette i-au promis că va primi ceea ce dorea dacă ar fi avut note perfecte pe parcursul școlarizării ei. Călătoria este darul ei.

Dar Bernadette dispare brusc.

Frumusețea acestei cărți satirice – epistolare, este redată cu foarte mult umor – de la lăstari de muri până la părinții -Mercedes și musculițele enervante; de la redarea hilară a stilului de viață Seattle la ubicuitatea și posibilitățile comice de evadare; și bineînțeles de la ipocrizie până la iertare și acceptare.

Vezi, de asta le numesc musculițe enervante pe mamele de acolo. Sunt enervante, dar nu într-atât încât să vrei să consumi energie valoroasă cu ele.

Bernadette este peste tot și nicăieri, făcând aparent imposibilă aflarea adevărului asupra dispariției acesteia.

Ne întâlnim și cu dragostea și cu modul în care vom merge, literalmente, la capătul pământului pentru ea.

Ultimele capitole  ale romanului devin o narațiune mai simplă, spusă de Bee. Ea acoperă cadrele pentru cititor și ne arată cum a perceput ea tot ce s-a întâmplat cu familia ei.

În cele din urmă, cartea este mai mult despre relația dintre mamă și fiica ei, între mamă și familia ei, decât despre orice altceva. Asta, și poate și lecțiile de viată pe care le găsim în spatele umorului satiric, inteligent.

Este o poveste proaspătă și originală. Este ușor de citit, are o distribuție de caractere frumos colorate și mi-au plăcut fragmentele care au provenit din scrisori, articole din ziare, e-mailuri etc.

Am adorat și dinamica dintre Bernadette și celelalte mame de la școală, precum și e-mailurile de la „Emily” (femeia însărcinată cu organizarea funcțiilor școlare la care sunt implicați părinții)

„Unde ai dispărut, Bernadette” este o poveste misterioasă pe care nu am vrut niciodată să o rezolv –  totul era prea amuzant și emoționant.

Despre autor

Maria Semple, în vârstă de 52 de ani, înainte de a deveni romancier, a scris scenarii pentru televiziune timp de 15 ani, lucrând la spectacole de succes, printre care Ellen, Saturday Night Live și Arrested Development. Locuieste in Seattle cu partenerul George Meyer, fostul producator executiv al The Simpsons și fiica lor de 12 ani.

Unde ai dispărut Bernadette a fost selectată pentru premiul pentru ficțiune in anul 2013 și este, în prezent, adaptată pentru o ecranizare regizată de Richard Linklater, având pe Cate Blanchett, în rolul lui Bernadette.

.

 

 

 

 

 

5 Comments

 • Mariam Oana iunie 3, 2018 at 10:14 am

  Nu eram sigură dacă vreau această carte, însă recenzia ta mă convinge. Felicitări! <3

  • Cristina Braia iunie 3, 2018 at 10:18 am

   Este una din acele cărți pe care le-as recomanda cu toată inima! Un must read! ❤️

 • Fanie ianuarie 19, 2019 at 11:55 am

  Nu am citit această carte, dar am citit şi auzit o mulțime de recenzii frumoase. Am pus-o deja pe wishlist. 🙂

 • Dumitrita ianuarie 19, 2019 at 11:08 pm

  Sper să citesc curând cartea, pare interesantă. Mulțumesc pentru recenzie! 🤗

 • Ardeleanu Lala martie 15, 2019 at 9:12 am

  foarte simpatica Bernadette 😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *