Mai presus de mandrie – Roberta Ariana

mai 26, 2018

„Mai presus de mândrie” descrie o narațiune credibilă despre partea urâtă, necenzurată, a mafiei italiene. Este povestea legii newtoniene a cauzei și efectului ce acționează asupra lui Stefano Allegri ca o pedeapsă.

Stefano Allegri este un om cu puține rezerve în ceea ce privește violența și este condus de instinctele sale brutale, alimentate încă din copilărie de cei care ar fi trebuit să îi arate o altă cale – departe de tot ceea ce trăiește acum. Cu toate acestea el nu și-a pierdut caracterul statornic, devotamentul față de familie și conștientizarea faptului că el însuși aduce cu sine disperarea, moartea, iadul….

Un singur om. Un bărbat care era pregătit să lupte, dar și să capituleze. Un singur suflet istovit, în căutarea disperată a sentimentului de liniște, chiar și pentru o zi. (…) Fiecare om s-ar fi gândit: „De ce eu? „, dar el știa deja de ce.

Cartea ofera, de asemenea, caracteristicile principale ale genului, fără de care romanul nu ar putea exista ca narațiune mafiotă: trădare, corupție, violența și multă acțiune.

Narațiunea nu îți lasă timp de respiro. Încă din primele pagini cititorul face cunoștință cu întunericul în care se scaldă personajul principal care, obișnuit fiind cu propria planificare a vieții, pus în fața imprevizibilului, reacționează în singurul mod de apărare pe care îl știe – cu violență.

Vestea că ar fi posibil să fie tată în această lume sălbatică, unde el este astăzi pradă, mâine prădător, îi distruge zidurile de apărare, concentrarea și îl obligă, după o luptă interioară agresivă, să ia decizii periculoase, chiar nechibzuite uneori.

Își dorea să mai adauge și faptul că îi era destul de greu să se apere și pe el însuși, iar în momentul în care ar fi fost nevoit să apere o familie…cu siguranță ar fi clacat. Frica îi era cel mai mare dușman și viciu.

Antonia Allegri, sora sa, își iubește fratele în aceeași măsură pe cât se și teme de el, dar îi arată sprijinul necondiționat, iar el încearcă să o protejeze de adevarul privind trecutul familiei sale și motivele pentru care el a ajuns parte din lumea interlopă.

Pentru ca se spune ca din Mafie nimeni nu iese viu, Stefano pornește o luptă pentru supraviețuire, încercând toate căile pentru a răsturna aceasta cutuma a înlănțuirii.

Va reuși el să fie excepția de la regulă? Va reuși să își protejeze copilul nenăscut și pe sora sa? Va reuși să își recâștige umanitatea și să se împace cu propria conștiință? Rămâne să descoperiți.

Deși am crezut că acțiunea romanului se va desfășura în jurul unei povesti siropoase, de dragoste, iată că autoarea reușește să construiască povestea departe de sfera romantismului, concentrându-și atenția asupra celor doua momente concomitente: ascensiunea morala a lui Stefano Allegri și declinul social al acestuia.

Nu este ușor să creezi și să menții acest plan narativ, dar autoarea s-a descurcat excelent astfel ca, în acest roman, viața interlopa nu este doar un accesoriu al narațiunii, ci este însăși narațiunea.

Mi-a plăcut felul în care este structurata povestea: desfășurarea acțiunii la persoana a III a dar și la persoana I, în funcție de importanța momentului descris.

Este o carte de ficțiune, dar se cunoaște munca depusă pentru documentare în privința descrierii istoriei mafiei italiene, iar personajele s-au încadrat perfect în planul ales.

Mi-ar fi plăcut să se insiste mai mult pe detalii și pe construcția personajului Maria, acestea fiind singurele critici pe care le pot aduce acestui roman (rapiditatea schimbării scenelor și lipsa creonării personalității Mariei)

Aflam, din carte, ca autoarea – Roberta Ariana, este o tânără adolescentă, elevă la Colegiul National – Vasile Goldis – din Arad. Având în vedere vârsta acesteia, acest roman întrece cu mult alte cărți scrise de persoane adulte, cu experiență (nu debutanți) în ceea ce privește construcția dialogurilor, efortul de documentare și limbajul folosit. Limbaj despre care vreau sa va spun ca e agresiv atât cât să descrie realitatea violenta a mafiei italiene, fără exagerări și fără a depăși limitele bunului simț.

Mi-a plăcut și aștept cu entuziasm următoarea carte pe care Ariana o va scrie.

6 Comments

 • Anca mai 26, 2018 at 5:38 pm

  Abia aștept să ajungă și la mine! Felicitări pentru recenzia minunată!

  • Cristina Braia mai 27, 2018 at 7:18 pm

   Mulțumesc! Marți dimineața își ia zborul spre tine! Aștept cu nerăbdare părerea ta!

 • Mariam Oana mai 27, 2018 at 7:45 am

  Felicitări pentru frumoasa recenzie! <3 Eram curioasă cu privire la acest roman.

  • Cristina Braia mai 27, 2018 at 7:19 pm

   Mulțumesc Oana! Este un roman cu potențial, autoarea promite încă de la o vârsta frageda.

 • anasylvi mai 27, 2018 at 2:28 pm

  Asadar chiar este o carte care se bazeaza pe subiectul mafiei italiene? Asta mi se pare foarte interesant, mai ales ca zici ca este scrisa bine. Eu gandeam ca e ceva siropos, YA eventual care nu m-ar interesa, dar vad ca e mai mult de atat. Multumesc pentru recomandare!

  • Cristina Braia mai 27, 2018 at 7:16 pm

   Avand in vedere vârsta autoarei, chiar este o carte buna. Dialogurile și povestea sunt bine îmbinate. Merita citită dar atenție ca e întunecată. Nimic romantic, nimic optimist. Dar tocmai de aceea este specială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *