Nebunul Alb – Allex Trusca

aprilie 16, 2018

În timpul lecturării acestei cărți am învățat că șahul poate fi jucat citind și că acest joc (în felul în care autorul a ales să îl prezinte), poate genera emoții, dincolo de latura competitivă.

Erin stătea în față îngerului de piatră. Părea că se așteptau ca doi prieteni vechi, care se revăd, se privesc unul pe altul, se măsoară din priviri, dar nu spun niciun cuvânt. Nu știa dacă să îi fie frică sau nu, simțea că nu poate să fugă. Nu știa dacă regreta că lăsase sabia agățată de șaua calului sau nu… În fond, mult l-ar fi ajutat o sabie într-o luptă cu o statuie de piatră! Fără să știe de ce, închise ochii și întinse mâna să-i șteargă lacrimile. Atunci se întâmplă. Un fior îi străbătu tot trupul, capul începu să îi vibreze și o voce îi șopti: Amintește-ți! E timpul să te trezești! Află cine ești, încă mai ai o șansă! Puterile îi reveniră și o luă la fugă. Calul îl aștepta cuminte… Nici nu își dădu seama când ajunse acasă.

Ideea de a îmbina acțiunea magică cu jocul de sah este originala și mă bucur ca un autor roman a făcut asta.

Povestea lui Erin, băiatul modest, curajos și foarte politicos (mi-a plăcut foarte mult cum i se adresează mamei lui), este construită natural, neavând niciun element care să o forțeze.

Visele premonitorii a lui Erin îl anunță că el s-a născut pentru a avea un rol important pe tabla de șah a vieții, unde răul și binele își desfășoară veșnicul război, dar oare oamenii din jurul lui, frumoasa Zaira, este cine crede el? Va reuși să câștige războiul inimii și jocul de sah?

De fiecare dată, un altul, dar mereu el. De fiecare dată un luptător, dar de alt fel. De fiecare dată acelaşi scop, dar alte arme. De fiecare dată, indiferent cum ar fi luptat, deznodământul era acelaşi, fusese învins.

Nebunul de alb nu este un simplu roman SF, ci este o poveste minunată care atinge usor și elemente de filosofie alături de magie și dragoste, oferind cititorului o combinație de puritate, magie și încântare, astfel încât mi-a părut rău, la final, că am revenit în lumea reala.

Recomand această carte tuturor, nu pentru ca este scrisă de un autor roman, ci pentru că are o sensibilitate aparte care merită cunoscută de cât mai multi cititori.

2 Comments

  • Hegedus Rozalia Rodica ianuarie 19, 2019 at 11:17 am

    O recenzie foarte interesanta, ma face sa-mi doresc foarte mult cartea

  • Hegedus Rozalia Rodica ianuarie 19, 2019 at 11:22 am

    O recenzie foarte interesanta, imi doresc foarte mult cartea pentru a o citi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *