Trezirea Leilor – Ayelet Gundar-Goshen – Editura Nemira

martie 23, 2018

Dr. Eitan Green este un om bun. El salvează vieți. Își iubește soția. Îi iubește pe cei doi băieți ai săi.  Dar totul e pe cale să se schimbe într-o noapte, când neurochirurgul lovește un om pe un drum din deșert și fuge. A doua zi, soția acestui bărbat vine în casa doctorului: știe totul. Sirkit, care locuiește împreună cu alți imigranți ilegali sudanezi sau eritreeni, dorește ceva la schimb. Totuși, ceea ce solicită din partea lui Eitan în schimbul tăcerii sale nu este cuantificat în bani.

În timp ce investigația uciderii și părăsirii locului accidentului este încredințată soției sale  – inspector de poliție, Eitan Green începe să ducă o viața dublă, pe fondul constrângerii, violenței și dorințelor insuportabile.

Punctul de plecare (accidentul de mașină și părăsirea locului accidentului) a mai fost atins în literatura, dar ceea ce urmează după acest fapt excelează prin originalitatea sa. Acest accident a fost doar o scuză găsită de autoare pentru a pune degetul pe un subiect fierbinte în Israel, în timp ce expune, în prim plan, defectele naturii umane.

Romanul descrie cu foarte multă minuțiozitate lupta dintre bine și rău, dintre alegeri egoiste și conștiință, dintre viata imigranților și discriminare.

În timp ce citeam această carte, mă așteptam la multe răsturnări de situație, dar cu siguranță nu la cele prezentate. Credeți sau nu, am fost luata prin surprindere. Am crezut că Sirkit, martorul și soția victimei urmau să ceară o răscumpărare în schimbul tăcerii ei, dar ea este mult mai inteligentă decât asta. Ea îl obligă pe Eitan Green să își depășească limitele, pentru folosul celorlalți imigranți ilegali. Nu am să vă spun mai multe aici, deoarece vă las să descoperiți voi.

Situația lui Eitan pare a fi condamnată, devine din ce în ce mai imposibilă, se întreabă cum se vor termina toate acestea.

Finalul a fost o surpriză pentru mine – dintre toate scenariile imaginate, nici măcar unul nu a coincis cu ceea ce a decis autoarea.

Sentimentele expuse în această carte sunt atent analizate, oferind cititorului un vizor în sufletul fiecărui personaj și un bagaj de întâmplări moralizatoare.

Romanul este construit cu atenție, cu numeroase comparații și contraste între viața israelienilor și cea a refugiaților, adăugând profunzime personajelor și poveștilor lor.

Unele fragmente din roman sunt prea lungi. Descrierea istoriei familiei, de exemplu, este mai detaliată decât este necesar și uneori întrerupe fluxul dramei, dar este o carte care te îmbogățește spiritual și merită citită.

5 Comments

 • Anca Rucareanu martie 25, 2018 at 2:47 pm

  Aceeași părere o am și eu. Cu finakul as fi dat gres daca as fi facut vreun pariu. 🙂

 • Anca Rucareanu martie 25, 2018 at 2:47 pm

  Aceeași părere o am și eu. Cu finalul as fi dat gres daca as fi facut vreun pariu. 🙂

 • Tudusciuc Cornelia Elena martie 30, 2018 at 11:49 am

  Sunt curioasă în privința cărții,încă de când am citit recenzia Ancai.Tare mi-o doresc si eu,dar trebuie sa am răbdare până în vara.

 • Angela Serban martie 30, 2018 at 12:48 pm

  Am vazut-o la fete pe grup. Suna interesant. Trebuie sa-mi fac timp de ea.

 • Roxana Elena Suma aprilie 8, 2019 at 9:39 am

  Ma incanta mult ce am citit aici. De aceea, voi pune aceasta carte in wishlist si chiar imi doresc sa o citesc cat mai curand. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *