Barbati care urasc femeile, Millennium 1 – Stieg Larsson

martie 22, 2018

Acest roman este un amalgam fascinant ce conţine mister, crimă, saga de familie, poveşti de dragoste și intrigă financiară.

Este vorba de dispariția lui Harriet Vanger, în urmă cu patruzeci de ani, o tânără ce aparţine uneia dintre cele mai bogate familii din Suedia și despre unchiul ei octogenar, hotărât să știe adevărul despre ceea ce s-a întâmplat cu ea.

Este vorba despre Mikael Blomkvist, un jurnalist care a fost angajat recent,după ce a fost condamnat pentru un caz de calomnie, pentru a descurca iţele dispariției lui Harriet și despre Lisbeth Salander, o femeie geniala, hacker în vârstă de douăzeci și patru de ani, cu memorie fotografica – care îl ajută pe Blomkvist în anchetă. Această echipă neașteptată descoperă fapte grave ce duc până la o corupție de cel mai înalt nivel a industriei suedeze – și o legătură neașteptată între cei doi.

Este un roman contagios, incitant, inteligent, despre societate şi problemele ei, despre viața unor personaje inteligente, creionate în mod strălucit.

Nu pot exprima în cuvinte, cât de mult m-am implicat în acest roman.

Primul capitol despre procesul lui Blomkvist și sentinţa dată, deși interesant, nu a dat deloc de băinut cât de antrenant va deveni romanul în momentul în care a apărut Lisbeth Salander. Ea este naturală, unica si complet misterioasa.

Felul în care a fost scrisă această carte a permis o citire rapidă, ușoară, devenind un roman cu multă substanţă.

Ce nu mi-a plăcut a fost caracterul de playboy a lui Blomkvist şi faptul că, trebuie spus, conține scene foarte grafice, privind agresiunile sexuale, care ar putea fi în supărătoare pentru unii cititori.

Privind în ansamblu, în multe privințe, acest roman este o capodoperă, cruciada Salander / Blomkvist  fiind una dintre cele mai uimitoare creații literare!

 

 

4 Comments

 • Mariam Oana martie 22, 2018 at 3:59 pm

  Frumos ai prezentat romanul, felicitări! <3 Este unul dintre preferatele mele…

 • Anca martie 22, 2018 at 4:31 pm

  Și mie mi-a plăcut mult!♥️♥️♥️

 • Ruxandra Ionita martie 23, 2018 at 9:40 pm

  De un an ma chinui sa ma apuc de cartea asta…

  • Cristina Braia martie 24, 2018 at 3:45 pm

   Eu am fost provocată sa o citesc și ma bucur ca nu am mai amânat-o. Merita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *