Soția călătorului în timp – Audrey Niffengger

martie 4, 2018

Henry s-a născut în 1963 și se întâlnește cu soția sa (soția călătorului în timp), Clare Abshire, în vârstă de 28 de ani, în 1991. Ea este cu câțiva ani mai mică.

Henry are o boală neurologică neobișnuită care îl determină să călătorească ocazional în timp. Este greu pentru el să prevadă când se va întâmpla, neputând controla începutul sau sfârșitul călătoriei. Știe doar că anumite lucruri o pot declanșa.

Din fericire pentru Henry, multe dintre aceste călătorii în timp îl aduc pe o pajiște liniștită în pădure, aflată chiar în afara casei Michigan alături de această fetiță drăguță, pe nume Clare (viitoarea sa soție)

Povestea explorează toate întrebările obișnuite despre călătoria în timp, dar numai pe scurt. Se pare că există un fel de soartă – nu se poate schimba prezentul, modificând trecutul.

Este de apreciat faptul că protagonistii sunt portretizați bine. Adesea, excesele de romantism și infatuare depășesc realitatea iubirii. Dragostea este despre mirosul părului sotiei, după ce a făcut duș – lucruri minunate, simple, care cresc în importanță atunci când cineva nu le poate avea.

Henry este o entitate fantastică, dar este umanizat de dragostea lui față de Clare.

Tânjirea după lucrurile simple învăluie viața protagoniștilor. Clare este răbdătoare, dar suferința ei se amplifică cu fiecare calătorie neașteptată a lui Henry.

Henry își acceptă destinul, dar totuși sinele lui luptă împotriva acestei soarte crude.

Dacă ar fi să aleg un moment preferat din carte, acela ar fi finalul. Oricâte scenarii și posibilități mi-am imaginat, nimic nu a coincis cu ceea ce s-a întâmplat de fapt. Acesta este punctul culminant al emoției transmise de acest roman.

Ce nu mi-a placut a fost limbajul. Scrierea este plană, fara metafore, iar unele momente sunt exagerate in detalii ( de exemplu – atunci cand Henry vorbește despre gusturile sale muzicale și trupele preferate. Este doar o listă nesfârșită a unor nume de formații).

Adunând plusurile și minusurile, rezultatul este unul pozitiv. Mi-a placut!

One Comment

  • Ema Georgiana aprilie 17, 2019 at 7:47 pm

    Cat de faina pare aceasta carte. Mi-o doresc tare mult <3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *