Povestea Slujitoarei – Margaret Atwood

februarie 23, 2018

Prinsă în lumea distopică a Republicii Galaad (care a fost odată Statele Unite ale Americii), protagonista Offred este o servitoare, dintr-o clasă de femei în serviciul „comandanților” – care sunt bărbații clasei dominante în Gilead – în scopuri reproductive. Numele în sine, „Offred”, este un patronim; înseamnă „De Fred”, Fred fiind numele comandantului căruia îi este încredințată.

Această lume este una în care majoritatea oamenilor sunt sterili, din cauza bolilor cu transmitere sexuală și a poluării, iar slujitoarele sunt singurele femei care sunt capabile să rămână însărcinate și să nască un copil sănătos.

Există o anumită ierarhie în Galaad, unde toți bărbații și toate femeile sunt împărțite în diferite clase; statutul unei femei, conform clasei ei, este semnalat de culoarea îmbrăcămintei ei. De exemplu, slujitoarele sunt îmbrăcate în roșu și poartă o pălărie albă cu „aripi”.

Prin intermediul amintirilor protagonistei înțelegem o parte din cauza declinului social și politic al Statelor Unite ale Americii, care a dus la situația abolirii in totalitate a oricărui drept al femeii.

Este Povestea Slujitoarei un avertisment? Este. La fel ca toate romanele distopice – un avertisment despre cât de grav poate fi dacă puterea se află în mâinile oamenilor periculoși.

Relația dintre Offred și Comandant și cea dintre Offred și soția comandantului și alte câteva relații sunt rezultatul efectelor dăunătoare ale modului în care puterea aflată în mâini greșite, afectează modul în care oamenii gândesc și acționează.

O trăsătură izbitoare a acestei cărți este stilul narațiunii sale. Eu admir felul în care Atwood folosește proza ​​scrisă pentru a exprima gândurile lui Offred. Fiecare cuvânt este ales cu grijă, folosit pentru a trezi un sentiment special în inima cititorului.

Această carte m-a impresionat. În mod clar, subiectul abordat este la fel de actual ca și atunci când a fost publicat romanul pentru prima dată. În afară de a spune o poveste despre lupta unei femei de a supraviețui și de a-și păstra sănătatea, autoarea descrie probleme care, în societatea noastră, nu au fost rezolvate. Este vorba despre sexualitate și despre egalitate (nu doar pentru bărbați și femei, ci și pentru religie). La final rămâi cu întrebarea:

– Dacă am privi societatea de astăzi într-o oglindă, câți ani de involuție ne-ar fi necesari pentru a ajunge la fel? Pe ce cale se afla acum societatea? Spre ce direcție mergem?

5 Comments

 • Tudusciuc Cornelia Elena martie 30, 2018 at 11:53 am

  Mi-a plăcut foarte mult cartea.E prima carte ,pe care o citesc ,scrisă de Margaret Atwood si m-a impresionat mult.Cu siguranță va rămâne în mintea mea pentru un timp .

 • Chiranescu Lavinia ianuarie 19, 2019 at 10:48 am

  Vreau neaparat sa citesc aceasta carte! Am vazut doar serialul

  • Cristina Braia ianuarie 19, 2019 at 11:01 am

   Mie mi-a plăcut. Serialul nu l-am văzut. 😁

 • Daniela martie 15, 2019 at 8:00 am

  O sa citesc cartea

 • Florența Badica martie 15, 2019 at 8:15 am

  Cartea m-a facut sa imi pun niste semne de întrebare importante: cine ești? Cine sunt cei din jur?, mi se pare o carte mai mult trista, prezintă o lume mai greu de imaginat, sa fii despărțită de familie, de copil si sot, femeile concediate…., femeile lipsite de drepturi, fortate sa accepte sa fie la dispoziția comandantilor, pentru a naște copii.. O carte cu impact puternic psihologic după părerea mea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *