Vânătorii de zmeie – Khaled Hosseini

februarie 19, 2018

 

Acum, ascultă aici, să știi că există un singur păcat, numai unul, și ăsta-i furtul. (…) Când omori un om, furi o viață. Îi furi soției dreptul de a avea un soț și copiilor – dreptul de a avea un tată. Când spui o minciună, furi cuiva dreptul la adevăr. Când înșeli, furi acelui om dreptul la corectitudine. Ai înțeles?

„Vânătorii de zmeie” este o poveste despre loialitate si trădare. Este o poveste de lăcomie și de generozitate. Exprimă viața în Afganistan înainte de invadarea Rusiei până la preluarea talibanilor.

Romanul se concentrează asupra relației dintre Amir, fiul unui negustor afgan bogat și servitorul său Hassan. Amir este membru al tribului pastun majoritar, în timp ce Hassan este din tribul minoritar Hazara.

În timp ce prietenia dintre cei doi băieți crește, rangul lor social inegal și statutul precar al Hazarului, pun în pericol această prietenie.

Eu şi Hassan stăm în iarba plină de sevă, în care ne afundăm până la gleznă. Eu trag de sfoară, ghemul se învârte în mâinile bătătorite ale lui Hassan. Niciun cuvânt rostit, nu pentru că nu am avea nimic de spus, ci pentru că nu trebuie să ne spunem nimic – aşa se întâmplă cu cei care sunt unul pentru celălalt prima amintire, primul cuvânt, cei care au supt lapte de la acelaşi sân”

Amir este gelos pe curajul de care Hassan dă dovadă, de fiecare dată când îl apără pe acesta împotriva bătăușilor. Lașitatea îl obligă pe Amir să trădeze pe cel care a fost acolo pentru el de o mie de ori mai mult.

Această trădare îl va urmări pe Amir toată viața și îi va influența deciziile.

După ce reușește, impreuna cu tatăl său,  să fugă din Afganistan în urma invaziei ruse și să se stabilească în America, trecutul îi telefonează și este nevoit să parcurgă un drum greu, pentru spălarea greșelilor din trecut.

Trebuie să vă avertizez: Khaled Hosseini îți va rupe inima. Apoi va călca pe bucățile rupte și le va sparge în mii de bucăți. Din nou si din nou. Și tu îl vei lăsa. Pentru că pur și simplu nu poți pune această carte în jos. De multe ori, te vei afla pe marginea lacrimilor, gândindu-te că „este cel mai rău lucru care se poate întâmpla fiecărui suflet viu”; dar nimic nu te va pregăti pentru următoarea prăpastie.

„Vânătorii de zmeie” este o poveste care mă va bântui pentru tot restul vieții mele; și nu sunt sigura dacă este un lucru rău. Cu toate acestea, o singură propoziție mă va bântui mai mult decât orice altceva din carte – „Pentru tine, de o mie de ori mai mult”.

2 Comments

  • Bianca martie 15, 2019 at 8:05 am

    Este urmatoare carte pe care doresc sa o citesc! Multumesc pentru recenzie

  • Radu aprilie 17, 2019 at 8:11 pm

    Mi-a fost recomandata de multe multe ori. Sper sa o citesc curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *