Sapte zile pentru o eternitate – Marc Levy

februarie 19, 2018

 

Povestea este originala, deși subiectul principal te duce cu gândul la clișeu – Demonul și Îngerul se îndrăgostesc.

Este o lectura care oferă subiecte frumoase, asupra cărora cititorul va reflecta cu siguranța: binele, răul, atracția fata de una dintre aceste doua extreme, de ce este mai ușor sa înclini spre rău decât spre bine.

Zofia și Lucas reprezintă cele doua entități, care se afla pe plan egal: forța binelui in concurs cu farmecul raului.

Romanul este o lectura ușoară, dar unele paragrafe ajung la o adâncime teologica.

La faimoasa întrebare: „De ce Dumnezeu nu a eradicat foamea, bolile din lume?”, autorul oferă o explicație frumoasa:

Nu exista un bine imens, pe care sa ni-l putem reprezenta, pentru simplul motiv ca, spre deosebire de rau, binele este invizibil. Binele nu se calculeaza, si nu se povesteste, fara sa-si piarda ceva din eleganta si din rostul lui. Binele este alcatuit dintr-o cantitate de infinita de lucruri marunte, care puse cap la cap, poate vor reusi sa schimbe pana la urma lumea.

Problema Binelui și Raului, deși se afla pe un substrat religios, deoarece Dumnezeu și Diavolul sunt mereu acolo, este cumva detronată de pe planul sacrului și adusă in mâinile omului, conturând foarte elegant ideea puterii umane de a decide asupra propriului destin, indiferent de dorința divina.

Omul, aşa cum l-am creat, poate că nu e perfect, dar nimic din univers nu poate depăşi perfecţiunea a două fiinţe care se iubesc.

In ansamblu, acest roman al lui Marc Levy, aflându-se la jumătatea distantei dintre poveste teologica și fabula modernă, reușește sa te binedispună si sa îți ofere, pe timpul lecturii, certitudinea ca orice este posibil, dacă îți dorești cu adevărat.

E de ajuns un grăuncior de speranţă ca să semeni un câmp întreg de fericire… şi un pic de răbdare, ca să-i laşi timp să crească.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *