Origini – Dan Brown

februarie 19, 2018

Robert Langdon, profesor de simbiologie și iconologie religioasă la Harvard, sosește la Muzeul Guggenheim din Bilbao, pentru a participa la un anunț important – dezvăluirea unei descoperiri care „va schimba lumea pentru totdeauna”. Gazda serii este Edmond Kirsch, un milionar și futurist de ani, ale cărui invenții uimitoare de înaltă tehnologie și predicții îndrăznețe l-au făcut o persoană celebră pe plan global.

Kirsch, care a fost unul dintre primii studenți ai lui Langdon la Harvard, cu două decenii mai devreme, este pe punctul de a dezvălui o descoperire uimitoare. . . una care va răspunde la două dintre întrebările fundamentale ale existenței umane.

De unde venim?

Încotro ne îndreptăm?

Găsim exact aceleași coduri ca și în romanele sale anterioare, o nouă țară, Spania, prietenul Robert Langdon aflat în dificultate și o femeie frumoasă.

Ceea ce îmi place la acest autor este erudiția de care dă dovadă, cercetarea pe care o face pentru romanele sale.
Locurile sunt descrise incredibil de fiecare dată: Barcelona a apărut în fața ochilor mei, am mers pe urmele lui Robert Langdon în Muzeul Guggenheim – o vizită virtuală, am fost martora cerului artificial, plin de stele și culoare, creat de Edmond.

În acest roman veți face cunoștință cu Darwin, Lamarck, Copernic, veți vedea lucrările pictorului Miro, celebrele arhitecturi din lumea lui Gaudi și mai ales Sagrada Familia, veți citi citate din Churchill și mulți alții.
În ceea ce privește biserica, veți citi reacțiile oamenilor de diferite credințe (catolici, evrei și musulmani), veți afla ce este Biserica Palmariană, veți citi filozofia lui Nietzsche, multe fapte istorice, dar veți afla și multe lucruri despre noi tehnologii științifice și informatice.

Mi-a plăcut să-l urmez pe Robert alături de Ambra, cu ajutorul lui Winston (de care m-am atașat până la final)
Scrisul rămâne fluid, chiar dacă unele pasaje despre fizică sau IT sunt mai dificile.
Cine este criminalul? Viitorul Prinț al Spaniei, regentul despre care nu știm nimic, dar care își dă misiunea la amiralul Luis Avila, Arhiepiscopul Valdespino? Cine se află în spatele poreclei monte@iglesia.org care difuzează o mulțime de informații pe site-ul conspiracy.net?

Dacă am iubit tot ceea ce este artistic, științific și istoric, 3 lucruri m-au rănit, prima este prezența viitoarei Regine a Spaniei în persoana lui Ambra Vidal, nu aduce nimic bun în poveste, în afară de îndoiala că Familia regală spaniolă este implicată în intrigi. Ea ar fi putut fi pur și simplu directorul muzeului.
Al doilea este revelația celebră pe care regele Spaniei o face fiului său, mă așteptam la ceva incredibil, dar a căzut ca un păr în supă.

Și trei este faptul că autorul atacă violent religia și conceptele ei, mult prea violent pentru gustul meu, chiar dacă, la final, încearcă să mai îmblânzească ideea – consider că e prea târziu. Toată această aversiune asupra credinței (aducând în prim plan toate păcatele acesteia, toate teoriile anticreștine, eliminând total balanța bine/rau și păstrând doar răul, lasă cititorului impresia că religia este cel mai rău și prostesc lucru care se poate întâmpla – să crezi în Dumnezeu.

Cel mai mare dușman al omului, vinovat de toate crimele, nu este credința, ci OMUL însuși. Altfel, ne-am trezi în ipoteza absurdă de a blama iubirea pentru sinuciderile sau omorurile care au loc, în numele ei, de către oameni. Am interzice sentimentele, pentru ca ura, invidia s.a dau naștere celor mai ascunși monștri din mintea umană, capabili de cele mai mari atrocități.

Cum a spus și Winston: Urmând exemplul istoriei omului, cum ai putea să înveți pe cineva să nu ucidă?

Pentru toate celelalte aspecte, mi-a plăcut această carte.
Am simțit munca de cercetare din spatele romanului. Suspansul este constant. Am devorat cele 565 de pagini ale romanului, pe nerăsuflate.

6 Comments

 • Mirabela ianuarie 23, 2019 at 5:26 pm

  Am citit-o dar nu pot spune ca m-a impresionat la fel de mult ca altele scrise de Dan Brouwn.

 • Tenea Loredana februarie 10, 2019 at 1:52 pm

  O carte foarte buna, prezentată foarte bine, cu multă acțiune și suspans, un stilul autorului.

 • Marian Loredana februarie 19, 2019 at 2:15 pm

  Origini e o carte captivantă și te tine in suspans. Imi plac cărțile scrise de DAN BROWN

 • Georgia februarie 20, 2019 at 11:47 am

  O carte cu origini captivante.

 • Tenea Loredana februarie 20, 2019 at 12:08 pm

  Pur si simplu genială această carte.Te tine in suspans încă din Prolog.

 • Dana mai 11, 2019 at 12:43 pm

  Încă nu am citit-o, însă din prezentare pare o adevărată incursiune plină de acțiune și cunoaștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *