Splendida cetate a celor o mie de sori – Khaled Hosseini

februarie 18, 2018

Cartea spune povestea a două femei afgane foarte diferite: Mariam – timida, subordonata, plina de îndoială de sine și totuși, în ciuda durerii și întâmplărilor groaznice din viața, ea este de asemenea, cinstita și dirijata de o nevinovăție copilărească; nevinovăție care este atât puterea cât și slăbiciunea ei.

Apoi, există Laila frumoasă, inteligentă și bună. Crescute in familii foarte diferite și cu așteptări opuse fata de viitorul lor, soarta sub forma de revolte politice transformate in războaie, aduce aceste doua femei împreună.

Hosseini descrie fără echivoc ceea ce femeile din Afganistan (și mulți bărbați, copii, familii și, prin urmare, comunități) au fost forțați să îndure. Lipsa de respect, misoginia, sexismul și abuzurile groaznice; teroarea, speranța, pierderea, bucuria în cele mai mici și mai simple lucruri; sacrificiile lor constante. Puterea lor este formidabilă și umilitoare; ca și capacitatea lor de a ierta. Concentrându-se în primul rând pe Mariam și Laila. Hosseini ne oferă o perspectiva asupra prejudecăților occidentale, simțul îndreptățirii și neînțelegerii, precum și dezvăluirea urâțeniei și a frumuseții teribile a unei culturi pe care atât de puțini dintre noi o înțelegem, numai prin sângele din buletinele de știri senzaționale.

Nu am vrut ca această carte să se termine. Inima mea a crescut, a scăzut; Am respirat, am plâns, m-am înfuriat, trăind cei 30 de ani pe care povestea le acoperă. Dar, de asemenea, mi-a fost rușine.

Rușine pentru prejudecăți știute sau neștiute.

Am iubit și urat acest roman. Și dacă acest lucru este posibil, mi s-au purificat gândurile, atingând un nou prag al înțelegerii, compasiunii și tolerantei.

„Splendida cetate a celor o mie de sori” te înalta sufletește după ce a dat cu emoțiile tale de pământ.

2 Comments

  • Iulia Victorita aprilie 17, 2019 at 7:57 pm

    Imi place autorul, sunt sigura ca e foarte interesanta si aceasta carte.

  • Angelica noiembrie 25, 2019 at 12:14 pm

    O carte foarte frumoasă care m-a impresionat mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *