Ramasitele zilei – Kazuo Ishiguro

februarie 18, 2018

Am început cartea cu entuziasm dar….

Subiectul este destul de simplu: un majordom, Stevens, în vârstă de 50-60 de ani își amintește viața în timp ce călătorește în Marea Britanie pentru a se întâlni cu o domnisoara Kenton, care a fost angajată acum 20 de ani, in aceeasi casă unde el lucrează. El reamintește istoria (a fost majordomul unui Lord Britanic care a fost implicat în negocierile din anii dinaintea începerii celui de-al doilea război mondial) și analizează deciziile pe care le-a luat în viața sa personală, pană în prezent.

Cea mai mare parte a romanului se referă la relația sa cu stăpânul său și cu domnișoara Kenton, cu cea din urmă afându-se într-o permanentă tensiune romantică, din cauza propriului refuz de a recunoaște că viața înseamnă mai mult decât a fi un majordom demn și respectabil.

El nu este capabil, în mod tragic, să contempleze orice fel de viață dincolo de loialitatea oarbă față de stăpânul său.

La începutul romanului Stevens  face o călătorie spre Cornwall pentru a o căuta din nou domnișoara Kenton; pur și simplu din motive profesionale, ne asigură, să vedem dacă dorește să se angajeze încă o dată la Darlington Hall, pentru că, desigur, nu este în stare să-și imagineze orice alt motiv respectabil pentru a o reintroduce în viața sa.

Cartea este scrisă într-un limbaj formal, exact modalitatea în care un majordom, cum ar fi Stevens, s-ar adresa celor din jur, dar nu știu dacă acest lucru sau narațiunea plană, oarecum previzibilă, m-a făcut să depun un efort conștient, din când în când, pentru a continua să citesc romanul și să nu aleg altceva din bibliotecă.
M-am bucurat de înțelegerea abilităților manageriale necesare pentru un majordom, dar acest lucru nu m-a făcut să apreciez cartea și nu am simțit nici măcar compasiune pentru protagonist.
Am citit romanul exact așa cum autorul a înteles să îl scrie, protocolar, ca o îndatorire pe care trebuia să o duc la bun sfârșit, deoarece nu obișnuiesc să las cărti începute și necitite.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *