Omul care aduce ploaia – John Grisham

februarie 18, 2018

Rudy Baylor este în ultimul an la facultatea de drept, luptându-se să treacă examenul de Barou, pentru a fi avocat. Locul de muncă promis este refuzat, iar acesta suferă când află că este singurul din facultate care nu are o ofertă la absolvire.
vizită alături de un profesor la o întâlnire a oamenilor in vârstaîl forțează pe Baylor să accepte un proces referitor la o plângere împotriva unei societăți de asigurare, care refuză să onoreze polița.

Grisham construiește situații care educă cititorul cu privire la schemele și greșelile corporative, iar acesta este locul în care experiența juridică a autorului își spune cuvântul.


Rudy Baylor, chiar și atunci când este dărâmat din punct de vedere financiar, știe că trebuie să-servească în primul rând pe clientul său: „Un avocat are datoria de a oferi clientului său cel mai bun sfat posibil fără să țină cont de propriile sale circumstanțe financiare”.


Grisham construiește și o atitudine echilibrată față de companiile de asigurări, arătând și sumbrul adevăr prin care oamenii sunt înșelați, adesea, prin neacoperirea polițelor încheiate cu acestea.


Se arată cititorului de ce unele persoane deschid procese în care solicită sume mari de bani și cum pot fi pedepsite marile corporații.

Mare parte a romanului conține situații și dialoguri amuzante, care se îmbină perfect cu tragedia cazului prezentat.

Ce nu mi-a plăcut la această carte este finalul.

Dacă pe tot parcursul narațiunii, autorul creionează imaginea unui protagonist demn de admirație, aproape erou, la final distruge tot ce a creat lăsând în urmă o persoană impulsivă, un om lipsit de onoare, un mișel.

Nici povestea de dragoste nu impresionează, ba mai mult este forțată, aproape ireala.

Nota mea pentru acest roman este 4/5, asta pentru că am cunoscut autorul prin intermediul romanului „Avocatul rebel”, care mi-a plăcut și pentru că John Grisham are un simț al umorului foarte dezvoltat.

Altfel, nota mea pentru acest roman ar fi fost 3.

One Comment

  • Zsolt iulie 7, 2019 at 10:13 pm

    Stiu despre autor, dar nu stiam ca are simtul umorului. Ma atrage si asta, si faptul ca scrie folosindu-se de experienta sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *