Charlotte Bronte – Jane Eyre

februarie 18, 2018

Se spune că sentimentele umane (dragostea, suferința, disperarea, speranța,  orgoliul, bucuria, umilința, aroganța, regretul, agonia, etc) nu pot fi descrise în cuvinte. Cine spune acest lucru, inseamna că  nu a citit aceasta capodoperă, inseamna ca nu o cunoaște pe Jane Eyre.

Acțiunea se desfășoară în perioada premergatoare anului 1847, în ținuturile fabuloase ale Angliei, descriind evoluția personajului Jane Eyre de la naștere și pana la fericire (fruct aparent interzis protagonistei)  

Charlotte Bronte critică diferențele dintre clasele sociale, critică dominația patriarhală – atât de omniprezenta în acel secol ( dar și in prezent, în anumite familii ce au transmis această idee înrădăcinata în istoria generațiilor).

Aflată, la început, într-o poziție de supunere, protagonista încearcă sa depășească atât propria condiție cât și prejudecățile societății, iar modul în care alege sa o facă se împletește armonios cu dragostea.

Secretul care trăiește ascuns între zidurile din Thornfield, reprezintă un impediment în calea fericirii ei, alaturi de principiile pe care le-a cules pana la 19 ani.

Viața ei este dominată de bătălia dintre inimă și minte, fiind una pe viața și pe moarte. Cu mâinile goale reușește să o sugrume pe una, în detrimentul celeilalte, apoi sângerând atât la exterior cât și la interior, parcurge (uneori târăș) drumul inițiatic.

Autoarea are o abilitate supraomeasca ( nu exagerez) de a observa și descrie sentimentele umane, astfel încât smulge cititorul dîn locul lui confortabil, direct în mijlocul narațiunii, obligându-l să se transpună în pielea personajelor.

Charlotte Bronte, a decedat la vârsta de 38 de ani, după o complicație la naștere iar noi am pierdut, odată cu decesul ei, șansa la multe alte romane ce ar fi putut atinge, foarte usor, lumina ce este rezervata numai geniilor.

Trebuie neapărat sa citiți această carte, atât pentru răsfățul simțurilor cât și pentru limbajul folosit și  tehnica extraordinara prin care sunt creionate personajele și gândurile lor.

Intenționez să  îngrijesc, nu să distrug – să câștig recunoștință, nu să smulg lacrimi de sânge – nu, nici de sare; recompensa mea trebuie să fie in zâmbete, cuvinte tandre și dulci.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *