Anna Karenina – Lev Tolstoi

februarie 18, 2018

Daca perfecțiunea exista atunci ea a fost scrisă de Tolstoi și poarta numele „Anna Karenina”. Citisem biografia lui Tolstoi (Fuga din rai) și complexitatea, nebunia (pe care numai un geniu poate sa o aibă), a omului Nikolaevici Lev Tolstoi, m-a dus negreșit la operele sale. Anna Karenina nu este un simplu roman, ci este o alta Gioconda.

Lev Tolstoi a ascuns in paginile sale secretul albastrului de la Voronet, transpunând fiecare emoție, fiecare imagine in cuvinte, incat simți și cel mai fin rid asociat cu cea mai fina trăire a personajelor, simți mirosul înecăcios al unei țigarete ridicându-se din paginile cărții, vezi și simti roșeața din obrajii lor, sentiment care aproape te face și pe tine sa te sfiesti. Înveți despre dragoste, agricultura, istorie, Perfecțiune (dacă exista ea), despre ce presupune eleganta, despre bunătate și nerecunostinta, despre slăbiciuni, putere și patima. Vei zâmbi ca un copil, te vei supăra și vei rade. Vei empatiza cu un personaj ca mai apoi sa îți schimbi părerea, dar mai târziu sa te întorci iar la prima „dragoste”. Vei afla răspunsul unor întrebări precum: „Cum rezista un cuplu peste timp?.”; „Exista iertare după trădare?” „Și dacă exista, iertarea aduce liniște?” „Cât de importantă este Frumusețea fizica?” ; „Ce înseamnă a fi un om bun?”; „Bunătatea și iertarea este sinonima cu redobandirea linistei?” „Care este diferența între bunătate și abuz; Exista o limita care le separa? ” ; „Cât de importantă este bogăția și ce aduce ea?” Etc.

Tolstoi trebuie citit nu pentru ca este un clasic, ci pentru ca scrierile lui au viața și cu fiecare rând de cuvinte, viețile personajelor se desfășoară in fata cititorilor cu atâta ușurintă, încât ochii minții nu depun niciun efort in a crea filmul dintre rânduri.

Sa nu ma credeți pe cuvânt. Va recomand sa o citiți.

One Comment

  • Cititor Necunoscut februarie 10, 2019 at 9:46 am

    Anna Karenina mi-a marcat anii de liceu, caci pur si simplu m-a bantuit in toti anii aia. Intrebarile, nedumeririle si furia care mi-o trezea Levin. Nu stiu de ce mi-a trezit atata furie Levin, dar l-am urat cu pasiune ani intregi. Cred ca ar trebui sa recitesc cartea, doar pentru a face pace cu el din postura de adult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *